ZAHO - Çatışma ve operasyonlar nedeniyle köylerine dönemiyorlar

21-07-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Batifa Zaho Keşan Operasyon TSK PKK
A+ A-

Zaho (Rûdaw) – Zaho Bağımsız İdaresine bağlı Batifa ilçesinin Keşan köyü Türkiye’nin bölgedeki operasyonları ve PKK ile yaşanan çatışmalar nedeniyle boşaltılmış durumda.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) sınırdaki bombardımanları ve operasyonlar nedeniyle PKK ile yaşana çatışmalar nedeniyle, Batifa ilçesinin Keşan köyündeki köylüler zor günler yaşıyor. 

Köyünü terk etmek zorunda kalan Keşanlılar, Batifa ilçesi ve Zaho’da kiraladıkları evlerde hayata tutunmaya çalışıyorlar.

Rûdaw muhabiri Haydar Doski’ye konuşan köylüler, hükümet yetkililerinden köylerine dönebilmeleri için bir çare bulmalarını istiyor.

200 keçisi bulunan Mamê Tahir de tıpkı Keşan’da yaşayan diğer 30 aile gibi 3 yıldır Türkiye’nin operasyonları ve bölgedeki çatışmalar nedeniyle köyünden mahrum kaldı.  Dayanılmaz sıcaklara rağmen köylüler, sürülerini çadırların altında yetiştiriyor. Keşan halkı bir gün tekrar hayvanlarını sulak ve serin yayalara götürmenin hayalini yaşıyor.

Tahir İsmail “Keçilerimizi bu sıcaklıkta, çadırların altında besliyoruz. Çünkü kendi topraklarımıza gidemiyoruz. Eğer Keşan güvenli olsaydı, hayvanları bir ağaç gölgesine veya su kenarına götürürdük.  Köyün elektriği, suyu, yolu, okulu her şeyi tamam ama, güvenliğimiz yok. Gitmeye korkuyoruz” dedi.

Keşan köyü 3 yıl öncesine kadar da doluydu. Ancak yaşanan çatışmalar ve operasyonlar nedeniyle boşaltıldı. Köyün muhtarı Haşim Umer hükümet yetkililerine, bir çözüm bulmaları çağrısında bulundu.

Keşan Köyü Muhtarı Haşim Umer “Köyümüz 5-6 kez boşaldı. Bir kısmımız Batifa’ya bir kısmımız ise Zaho’ya yerleştik. Köylüler perişan. Hükümetten isteğimiz, köyümüze yakın askeri noktalar kurması ve bölgeye güvenlik güçleri yerleştirmesi” şeklinde konuştu.

Batifa ilçesine bağlı 73 köyden 13’ü güvenlik nedeniyle sivillere yasaklanmış durumda. 

Batifa Kaymakamı Ferhad Mahmud, “Birçok kez durumumuzu ilgi yerlere ilettik. Bize cevap da verdiler. Bu durum aşılması şimdilik zor. Çünkü konu askeri bir konu. Operasyonların son bulması ve askerin çekilmesi gerekiyor. Biz halkı dinliyoruz, kendilerine elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, bu yılın Nisan ayında Keşan, Şilan ve Silen köylerinin bulunduğu bölgeye 5 askeri nokta kurulması kararlaştırıldı. Ancak, kararın üzerinden 3 ay geçmesine rağmen henüz askeri noktalar kurulmuş değil.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Peşmerge Güçleri

Koalisyon komutanı: Washington Peşmerge Güçlerinin modern ve profesyonel bir güç haline getirilmesinde ısrarcı

IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon Güçleri Genel Komutanı General Joel Vowell, Peşmerge Güçlerinin birleştirilmesine yönelik reform sürecinde önemli adımlar atıldığını ancak, bazı siyasi tarafların birliğin önünde engeller ve zorluklar çıkardığını söyledi.