Kerkük Polis Müdürü: IŞİD yığınak yapıyor

Kerkük (Rûdaw) – IŞİD’in elindeki Kerkük’ün Havice ilçesine çok sayıda örgüt mensubunun getirildiği öğrenildi.

 

Rûdaw TV haber bültenine konuk olan Kerkük İlçeler ve Nahiyeler Polis Müdürü Tuğgeneral Serhad Kadir, “Kerkük topraklarının yüzde 30’unun halen IŞİD’in elinde olduğu bir gerçek. Bu bölgede daha önce IŞİD’in bin dolayında elemanı varsa, bu sayı şimdi daha fazla” diye konuştu.

 

IŞİD’lilerin Kerkük’te asayişi bozmaya dönük sürekli girişimleri olduğunu belirten Serhad Kadir, Tuzhurmatu’da peşmerge mevzilerine yapılan saldırıları hatırlattı.

 

Tuğgeneral Serhad Kadir sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Bu denli kalbalık bir gücün Havice’ye gelmiş olması kuşku uyandırıyor. Havice’nin şimdiye kadar bu durumda kalması, Kerkük için tehdit oluşturuyor. Musul’da yoğun baskı altında oldukları için, yeni bir yol açmak istiyorlar.”

 

Havice ilçesi, Hemrin sıradağları ve Diyala’ya bağlı bazı bölgelerle birlikte halen IŞİD’in elinde. Enbar vilayetine bağlı bazı yerleşim birimleri de örgütün kontrolünde.

 

Serhad Kadir konuya ilişkin, “Hepsi de Kerkük için tehlike oluşturuyor. Özellikle de Havice, Musul açısından stratejik bir nokta. Diyala havzası, Hemrin sıradağları ve Kerkük de öyle” diye belirtti.

 

Havice’nin kontrolü operasyonuna ilişkin şimdiye kadar resmi bir girişim olmadığını vurgulayan Kadir, bunun için Erbil, Bağdat ve koalisyon güçlerinin anlaşması gerektiğine işaret etti.

 

Havice’ye bağlı 4 kasaba ve 500’den fazla köy bulunuyor.