Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı Aydın Maruf, Kürdistan Parlamentosunda Türkmen ve Hristiyan bileşenlere 5 sandalye ayırılması kararını adil bulmadıklarını belirterek, “Bunun bileşenlerin onurunu zedeleyeceğine inanıyoruz" dedi.
Irak Yüksek Yargı Konseyi, Kürdistan Parlamentosunda Türkmenler, Hristiyanlar ve Ermenilere toplamda 5 kişilik kota ayrılması kararı verdi. Konsey, 100 sandalyeli parlamentoda Erbil ve Süleymaniye kentleri için ikişer, Duhok için ise bir sandalye ayrılmasını kararlaştırdı.
Öte yandan Irak Yüksek Federal Mahkemesi de kotalar için yapılan şikayetleri reddederek Yüksek Yargı Konseyi’nin aldığı kararı destekledi.
Konu hakkında Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Siyasi Büro Üyesi Aydın Maruf, Seçim Yargı Kurulu’nun oluşumlara ilişkin verdiği kararın “adaletsizce” olduğunu söyledi.
Maruf, "Kürdistan Parlamentosu'nda bileşenlerin temsiliyetinin çok önemli olduğunu daha önce de vurgulamıştık. Ancak geçen süreçte Kürdistan Bölgesi'nde kota temsiliyeti meselesi siyasallaştırıldı ve herkes biliyor ki Kürdistan Parlamentosu'ndaki bileşenlere ayrılan sandalye sayısı yasalarla düzenleniyor” dedi.
Türkmenlerin yanı sıra Asuri-Süryani-Keldanlerin de sandalye sayısının düşürülmesine karşı olduklarını kaydeden Maruf, “Şu anda il bazında beş sandalye önerilmesini kabul etmiyoruz. Bunun bileşenlerin onurunu zedeleyeceğine inanıyoruz. Seçimlere 11 sandalye temsiliyle katılma talebinde bulunduk” şeklinde konuştu.
Irak Federal Mahkemesi 21 Şubat’ta, Kürdistan Bölgesi’nin dört seçim bölgesine bölünmesine karar vermiş ve 111 sandalyeli Kürdistan Parlamentosunda Türkmenlere 5, Hristiyanlara 5 ve Ermenilere 1 olmak üzere 11 kişilik kotanın "anayasaya aykırı" olduğu yönünde karar almıştı.
Karar kapsamında ayrıca Parlamentodaki koltuk sayısının da 100'e düşürüldüğü açıklanmıştı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın