Stratejik Sihela-Zummar yolu iki yıl aradan sonra ulaşıma açıldı

21-05-2019
Rûdaw
Etiketler Duhok Musul Zummar Sihela Şengal Peşmerge Irak
A+ A-

Duhok (Rûdaw) – 16 Ekim 2017’de yaşanan olayların ardından kapatılan Sihele-Zummar yolu Erbil ve Bağdat hükümetlerinin anlaşmasıyla tekrar ulaşıma açıldı. Yol geceleri güvenlik nedeniyle geliş gidişlere kapalı olacak.

 

Duhok’u Telafer üzerinden Şengal’e ve yine Rabia üzerinden Rojava’ya bağlayan ve IŞİD savaşı döneminde de stratejik bir öneme sahip olan Sihela-Zumar yolu 2 yıl aradan sonra gidiş gelişlere açıldı.

 

Rûdaw muhabiri Nayif Ramazan, Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri arasında sağlanan anlaşma uyarınca yolun bugünden itibaren ulaşıma açıldığını aktardı. Açılış, Peşmerge Güçleri ile Irak 15înci Kolordu Komutanlığı tarafından gerçekleştirildi.

 

Muhabirimiz Musul’un Zummar ve Duhok’un Sihela ilçelerini birbirine bağlayan yol üzerinde peşmerge ve Irak güvenlik güçlerinin 2 kilometre arayla kontrol noktası kuracaklarını söyledi.

 

Sabah saat 07:00’den akşam gün ağarıncaya kadar gidiş gelişlere açık olacak yol, güvenlik gerekçesiyle akşamları kapalı olacak.

 

Rûdaw’a konuşan Peşmerge Batı Dicle Cephesi Komutanı Tuğgeneral Haşim Siteyi, “Başkan Barzani Sihela’yı ziyaret ettiğinde buranın ileri gelenleri kendisinden bu yolun açılması için talepte bulunmuştu. Zummar’dan Duhok’a gelmek isteyenler mecburen Musul yolunu kullanıyorlardır. Yine Duhok’tan Şengal ve Rabia’ya ulaşmak isteyenler de Musul’dan geçmek zorunda kalıyordu. Bu yüzden bu yolun açılması vatandaşlara büyük bir kolaylık sağlayacaktır” dedi.

 

Irak Ordusu 15înci Kolordu Komutan Yardımcısı Abdulhüseyin Hatip de yolun Duhok’tan Musul’a ulaşımı kolaylaştıracağını belirterek, “Yolun güvenliği peşmerge kardeşlerimizle birlikte sağlayacağız. Bu aynı zamanda Sihela ile Şengal arasında ulaşımı sağlayan en kısa yol olacaktır. Umarım bu durum göçzedelerin de tez zamanda evlerine dönmelerine vesile olur” diye konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli