Uyuşturucu ticareti; Kürdistan ‘transit’ alan, Irak’a ‘drone’ ile taşınıyor

21-04-2022
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Uyuşturucu Kürdistan Bölgesi Irak İran
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak’ta bu yılın ilk 3 ayında 11 bin kişi uyuşturucu medde kullanmaktan ve ya satmaktan yakalandı. Kerkük’te kullananların sayısında büyük artış var. Süleymaniye ise ticaretin “transit” merkezlerinden biri durumunda.  

Rûdaw muhabirleri Erbil, Kerkük, Süleymaniye ve Bağdat’ta uyuşturucu ticareti ve kullanımı ile ilgili dosyaları araştırdı. Araştırmalarda ilginç neticeler elde edildi.

Kürdistan Bölgesi Uyuşturucu ile Mücadele Genel Müdürlüğü verilerine göre, Kürdistan’da uyuşturucu madde kullanımı ve ticaretinde herhangi bir artış yok ancak Kerkük’te son üç ayda hapse atılanların yüzde 80’i bu durum nedeniyle yakalandı. Süleymaniye, İran’dan getirilen uyuşturucunun Irak kentlerine transit geçirildiği bölgelerden biri. Irak’ta ise tacirler insansız hava aracı ile ticaret yapıyor.   

Kürdistan’da durum stabil, mafya yok

Rûdaw muhabiri Behroz Feridun’un ulaştığı Kürdistan Bölgesi Uyuşturucu ile Mücadele Genel Müdürlüğü yetkilileri, tüm şehirlerde son üç yıl baz alındığında 2022 yılının ilk üç ayında uyuşturucu madde ticareti yapanların veya kullananların sayısında herhangi bir artış olmadı.  

Kürdistan Bölgesi’nde uyuşturucu ticareti yapan büyük bir mafya grubu yada taciri yok.

Yine her dört vilayette (Erbil, Süleymaniye, Duhok ve Halepçe) en çok rastlanan uyuşturucu madde tiryak ve haşhaş oldu. Bunun yanı sıra son iki yılda kristal haplar da bulundu.  

Kerkük’te yakalananların sayısında ciddi artış var

Kerkük muhabiri Hiwa Hüsameddin’in ulaştığı polis ve cezaevleri müdürlükleri, kentte uyuşturucu ticareti yapan ve kullananların sayısında ciddi artış olduğunu aktardı.

Kerkük Polis Müdürlüğü Sözcüsü Amir Nuri’nin verdiği bilgilere göre, sadece geçen hafta 23 kişi uyuşturucu kullanma suçundan gözaltına alındı. İki tacirden biri ölü, diğeri ise sağ ele geçirildi.

Yine cezaevi yetkilileri, eskiden daha çok “terör” suçlularının tutulduğu cezaevlerinde şimdi mahkumların yüzde 80’e yakınının bu suçtan içeride olduğunu söylüyor.

Yetkililere göre, daha çok sentetik ve kristal haplar İran’dan bölgeye getiriliyor. Uyuşturucu, Basra, Diyala ve Süleymaniye sınırından kaçak taşınıyor.

Kerkük bir biçimde uyuşturucunun Irak kentlerine dağıtıldığı bölge konumunda. Ancak bu durum Kürdistan Bölgesi açısından da bir tehlike barındırıyor.  

Süleymaniye transit durumunda

Rûdaw muhabirine konuşan Süleymaniye Asayiş Müdürlüğü Narkotikle Mücadele Şubesi Müdürü Meriwan Ali, ele geçirilen uyuşturucuların çoğunun Kürdistan Bölgesi üzerinden yurt dışına göndermek amacıyla kente sokulduğunu söyledi.

Bu durumda Kürdistan Bölgesi’nin “transit” bölge olarak kullanıldığını belirten Ali, “Uyuşturucu madde günümüzün toplumsal afeti durumunda. Toplum sağlığı ve güvenliğini tehdit ediyor” dedi.

2005 yılından beri Narkotikle Mücadele Şubesi’nde görevli olan Ali, kentin büyümesine paralel uyuşturucu kullananların sayısında da artış olduğunu dile getirdi. Ali, bu yıl şu ana kadar uyuşturucu madde ticareti yapan 26 kişinin gözaltına alındığını belirtti.

Kifri’de sayı arttı

Rûdaw muhabiri Huner Hamid, Süleymaniye’ye bağlı Germiyan Özel İdaresi ilçelerinden Kifri’de bu yılın başından beri 40 kişinin uyuşturucu madde kullanımı ve ticaretinden gözaltına alındığını söyledi. Geçen yıl tüm sene boyunca bu suçtan yakalananların sayısı ise 60’tı.

Germiyan Narkotikle Mücadele Müdürlüğü yetkiline göre, gözaltına alınanlardan 12’si Arap veya İranlı.

Kullananlar da cezalandırılıyor

Kürdistan Bölgesi’nde uyuşturucu madde kullanımı da suç sayılıyor. Tacirler ise müebbet hapis cezası da dahil çeşitli cezalara çarptırılıyor.

Kürdistan Bölgesi Uyuşturucu ile Mücadele Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2021 yılında bin 943 kişi uyuşturucu kullanımı ve ticareti nedeniyle gözaltına alındı. Bunlardan 863’ü tutuklandı, 33’ü direk, 194’ü de kefaletle serbest bırakıldı.

Ancak bu yılın ilk dört ayında 565 kişi gözaltına alındı, 328 kişi tutuklanarak hapse atıldı. Toplam 66 kilo 476 gram uyuşturucu madde ele geçirildi.

Irak’ta uyuşturucu ticaretinde İHA kullanılıyor

Irak hükümeti ise, önceki yıllarda olduğu gibi bu yılda şu ana kadar uyuşturucuyla mücadelede sınıfta kaldı.

Basra vilayetinde özellikle gençler arasında uyuşturucu bağımlılığı ve yaygın ticaret olgusu giderek yaygınlaşıyor.

İran’a komşu olması vesilesi ile Basra uyuşturucunun bu ülkeden Irak’a geçişinde temel üslerden biri konumunda.

Rûdaw muhabirine konuşan Basralılardan biri, özellikle genç nüfusun uyuşturucuya yöneldiğini anlattı.

Diğer bir Basra sakini ise, uyuşturucu ticaretinin engellenmesi için suçluların idam edilmesi gerektiğini savundu.

Bağdat’ta drone ile taşınıyor

Rûdaw muhabiri Helkewt Aziz’in Irak İçişleri Bakanlığı’ndan aldığı bilgilere göre, bu yılın ilk üç ayında uyuşturucu madde kullanımı, bağımlılığı ve ticaretinde gözle görülür bir artış var.

Yetkililer ayrıca uyuşturucu ticaretinde değişik yol ve yöntemlere başvurulduğuna dikkat çekti.

Irak’taki uyuşturucu meselesini takip etmekle ilgilenen gözlemcilere göre, tacirler artık insansız hava araçları ile bu işi yapıyor.

20 Nisan günü Basra’da, İran-Irak sınırındaki bölgede ele geçirilen drone’nun uyuşturucu taşıdığı görüldü.

Kaynak İran

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün Rûdaw’a verdiği bilgiye göre, yakalanan gençlerin yüzde 50’si sentetik uyuşturucu kullanıyor.

1 Ocak- 21 Nisan tarihleri arasında Irak’ın tüm vilayetlerinde 4 bin 280 kişi uyuşturucu nedeniyle yakalandı. Uzmanlara göre, bu durumun ülkeyi “terörizmden daha tehlikeli” bir noktaya sürüklüyor.

Raporlar, uyuşturucu maddenin büyük oranda İran’dan geçtiğini gösteriyor. İran’dan gelen uyuşturucu sınır bölgeleri Basra, Diyala ve Süleymaniye’den geçiriliyor. Basra’daki Şalamceh sınır geçidi ise ülkedeki en önemli uyuşturucu kaçakçılığı noktası durumunda.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli