Mesrur Barzani: Hükümet kurumları Kürtçeye büyük önem vermeli

21-02-2025
Etiketler Mesrur Barzani Kürtçe Anadil Günü
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi Hükümeti kurumları ile kültürel, bilimsel ve akademik kuruluşların Kürtçeye büyük önem vermesi gerektiğini belirtti. 

Bugün, 21 Şubat Dünya Anadil Günü. 

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 17 Kasım 1999'da 21 Şubat’ı “Dünya Anadil Günü” olarak kabul etti. 

“Kürtçe, Kürdistan Bölgesi'nin ana ve resmi dilidir"

Başbakan Mesrur Barzani, bu vesileyle yayımladığı mesajında şu ifadeleri kullandı: 

“Dünya Anadil Günü tüm Kürdistan halkına kutlu olsun.

Kürtçe, Kürdistan Bölgesi'nin ana ve resmi dilidir ve Irak Anayasası'na göre de ülkenin iki resmi dilinden biridir. Bu nedenle Kürtçenin geliştirilmesi her Kürdistanlı’nın sorumluluğundadır."

Başbakan Barzani ayrıca Kürdistan Bölgesi Hükümeti kurumları ile kültürel, bilimsel ve akademik kuruluşların Kürtçeye büyük önem vermesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: 

"Dilimiz, varlığımızın, ulusal ve vatansever kimliğimizin en önemli ve temel unsurlarından biridir."

Uluslararası Anadili Günü

Bugün 21 Şubat Uluslararası Anadili Günü. Günün, dil farkındalığını artırmak ve dillerin yaşatılmasını sağlamayı amaçlıyor.

Dünya genelinde halen önemli bir sorun olarak devam eden dil sorunu, özellikle azınlık dilleri için kritik bir öneme sahip.

İstatistikler, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ının kendi ana dilinde eğitim alamadığını gösteriyor.

 Şu anda dünyada 8.324 farklı dil kaydedilmiş durumda, ancak uzmanlar bu yüzyılın sonuna kadar yaklaşık 1.500 dilin yok olacağını öngörüyor.

Kürt dili özelinde bakıldığında, İsveç Ulusal Ansiklopedisi'nin verilerine göre Kürtçe en çok kişi tarafından konuşulan dünya dillerinde 59’uncu sırada yer alıyor. Ansikolpediye göre Kürtçe 21 milyon kişi tarafından aktif bir şekilde konuşuluyor. Bu rakam dünya nüfusunun yüzde 0,31'ine karşılık geliyor.

Kürt dilinin beş ana lehçesi bulunuyor. Kurmanci (Kuzey Kürtçesi), Sorani (Orta Kürtçe), Zazaki, Gorani (Güney Kürtçesi) ve Lori.

Sosyal medyanın yaygınlaşması ve gençlerin farklı dilleri karıştırarak konuşması da dil üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli