Kürt siyasetçiler Efrin anlaşmasını değerlendirdi

21-02-2018
Rûdaw
Etiketler Efrin YPG
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Böglesi'ndeki bazı siyasiler, YPG ile Suriye hükümeti arasında Efrin ile ilgili yapılan anlaşmayı doğru bulurken, bazıları ise anlaşmayı “Kürtlere karşı uluslararası bir planın parçası” olarak değerlendiriyor.

 

Türk Silahlı kuvvetleri (TSK) ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte Rojava'nın Efrin kentine yönelik başlattığı operasyon sürerken, YPG ile Şam yönetiminin Suriye ordusuna bağlı birliklerin kente girmesi konusunda anlaştığı bildirildi.

 

Rûdaw'a konuşan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Ali Halo, YPG ile Suriye hükümeti arasında görüşmelerin devam ettiğini ancak anlaşma yapılıp yapılmadığı konusunda bilgi sahibi olmadıklarını belirtti.

 

Ali Halo, “Bir anlaşma yapılmasa bile, Efrin'in hava sahası ve sınır noktalarının korunması için yapılmalı. Bu anlaşma da kenti Türkiye'nin saldırılarından korumak için olmalı. Bunun ötesinde yapılacak şey Kürtlerin çıkarına değil” dedi.

 

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Başkanlık Konseyi Üyesi Ferdi Eseserd, YPG'nin bir ayı aşkın Türkiye'nin operasyonuna karşı direndiğini hatırlatarak, “YPG aynı şekilde yapılacak müzakerelerde de başarılı olacak; hem barışı sağlayacak hem de Efrin'i Türkiye'den kurtaracak” ifadelerini kullandı.

 

KYB'li Eseserd, “Mademki Efrin'deki güçleri bu anlaşmayı iyi görüyor, o zaman bu anlaşma iyi bir sonuç verecek. Onlar kendi meşru hükümetleriyle yasalar çerçevesinde anlaşıyorlar. Bence bu Kürtlerle Suriye hükümeti arasındaki anlaşmanın başlangıcıdır. Daha önce de bir ilişki vardı” diye konuştu.

 

Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgırtu) Başkanlık Konseyi Üyesi Osman Karwani ise, söz konusu anlaşmanın bölgede Kürtlere karşı yapılan planın bir parçası olduğunu ifade etti.

 

Osman Karwani, “Asıl planın amacı Kürtlerin denetiminde olan bölgede kontrolü sağlamaktır. Bu uluslararası bir plandır. Amerika'nın sessizliğinin yanı sıra, Rusların göz yumması ve İran'ın bölgede varolan desteği Efrin'in Kürtlerin elinden çıkarmaktır” diye konuştu.

 

Suriye ordusuna bağlı birliklerin Efrin’e girişiyle ilgili YPG’den yapılan açıklamada, “Suriye hükümeti isteğimizi kabul etti ve sınırları korumak için güç gönderdi” denilmişti.

 

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ise Efrin’e ilerleyen Suriye ordusuna bağlı birliklere top atışı düzenlemişti.

 

Anadolu Ajansı’nın geçtiği haberde, “Afrin’e ilerlemeye çalışan rejim yanlısı terörist gruplar, uyarı amaçlı topçu atışı üzerine kente yaklaşık 10 km kala geri çekildi” ifadeleri yer almıştı.

 

YPG'ye yakın medyada yer alan haberlere göre, Suriye ordusuna bağlı birliklere TSK tarafından düzenlenen top atışı sonucu 2 asker hayatını kaybetmiş, 3 asker de yaralanmıştı.

 

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli