MERI Başkanı: Barzani - Trump görüşmesi hayati önem taşıyor

21-01-2020
Gülbahar Altaş
Etiketler MERI Trump Başkan Barzani
A+ A-

Erbil (Rûdaw)- Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERI) Başkanı Dr. Dilawer Alaaddin, Başkan Barzani ile Başkan Trump’ın Davos’taki görüşmesine ilişkin,“Kürdistan Bölgesi stratejik bir öneme sahip ve bu da bizim çıkarımızadır. Değerlendirmemiz gerekiyor. Bu görüşme hayati önem taşıyor” dedi.

“Uyumlu ve sürdürülebilir bir dünyanın tarafları” temasıyla 50'nci Davos Zirvesi bugün başladı.

Zirve kapsamında Başkan Neçirvan Barzani, ABD Başkanı Donald Trump başta olmak üzere farklı ülkelerden birçok yetkiliyle görüşecek.

Rûdaw’a konuşan Dr. Dilawer Alaaddin, Davos’ta bir araya gelecek olan Barzani ile Trump görüşmesinin önemli olduğunu belirterek, “Kürdistan Bölgesi stratejik bir öneme sahip ve bu da bizim çıkarımızadır. Bunu değerlendirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Görüşmenin bölgede siyasi ve güvenlik sorunlarının üst düzeyde olduğu bir sürece denk gelmesi nedeniyle de büyük önem taşıdığını kaydeden Alaaddin, “Kürdistan Bölgesi ile ABD arasındaki ikili çıkarlara baktığımızda da zaman ve içerik olarakda bu görüşme hayati önem taşıyor” diye konuştu.

Trump’ın Davos’ta iki gün kalacağını hatırlatan Dr. Alaaddin, sözlerine şunları ekledi:

“Davos’ta Başkan Trump çok sınırlı bir görüşme gerçekleştirecek ve görüşmeleri devlet başkanları nezdinde olacak. Ve bunların arasında devlet olmayan Kürdistan Bölgesi’nin Başkanı da bulunuyor. Bu durumu küçümsemeyerek, ciddiye alınması gerekiyor. Çünkü Amerika çıkarları doğrultusunda bölgeye bakıyor ve Kürdistan Bölgesi Başkanı’nı da temsilci olarak görüyor. Görülen o ki ajanda da önemli bir planları var.”

ABD’nin 3 devletle güvenlik sorunu olduğu ve buna bağlı olarak da stratejilerinin de olduğunu vurgulayan Dr. Alaaddin, şunları dedi:

“Her 3 devlette Kürdistan Bölgesi’nin komşularıdır. Kürdistan’ın bu 3 ülkeyle ilişkileri konusunda, güçlü stratejik öneme sahiptir. Bir diğer anlamda, ABD’nin, Suriye’deki tavrı, Bağdat’ta da planlarını ilerletecek, İran ile de siyasetini tuale dökecek. Burada önemli olan Kürdistan Bölgesi’nin bu çerçeveyi nasıl gördüğüdür! Türkiye açısında bu böyledir.”

Dr. Dilawer Alaaddin, Kürdistan Bölgesi Başkanı’nın Kürtler’in çıkarlarını genişletmesi konusunda bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğini vurgulayarak, ifadelerine şunları ekledi:

“Bu Kürdistan Bölgesi Başkanı açısından da fırsattır. Çünkü Kürdistan Bölgesi’nin mesajını Irak çerçevesinde nasıl izlenilmesi gerektiği ve Irak ile de eşdeğer görülmemesi gerektiği mesajını verme konusunda bir fırsattır. Irak’ın verdiği karar ABD’nin çıkarlarına karşıttır ve uygulanacak yaptırımlar da Kürdistan’ı kapsamıyor.

Bir diğer önemli konuda, ekonomik, güvenlik ve enerji alanında ortak çıkarlarının da kendi içinde büyük bir önem taşıyor. IŞİD’in ilerlemesini engellemekte yapılan ortak anlaşmalar sonucunda, iki tarafın da çıkarlarını ilerletti.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli