Diyadin (Rûdaw) – Ağrı'nın Diyadin ilçesindeki kaplıcalar, cilt hastalıkları başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiğine inanılan suyuyla ziyaretçilerini ağırlıyor.
Kışın en çetin olduğu, her tarafın buz kestiği şu günlerde, hava sıcaklığı sıfırın altında çift hanelerde olsa Ağrılılar yüzme keyfinden geri durmuyor. Bazı ziyaretçiler kışın ortasında açık havada banyo keyfi için bazıları da şifa bulmak amacıyla yılın 12 ayı bu kaplıcaları boş bırakmıyor.
Ziyaretçilerden Serdar Kılınç, "Her yıl yaklaşık olarak 15-20 kez gelip bu sıcak suya giriyorum, bu kaplıca birçok derde devadır; aynı zamanda kışın ortasında açık havada suya girebilmenin zevki bambaşka" diyor.
Emin Kabakulak da, "20 yıldır İstanbulda oturuyoruz ama ailece memlekete ziyarete geldiğimizde Diyadin kaplıcalarına girmek bize farz gibi" diye konuşuyor.
Burhan Ayaz ise, "Yazın ayrı, kışın ayrı bir güzel, dört mevsim keyifli bir kaplıca hele de kışın bambaşka" diyor.
Diyadin kaplıcaları da diğer kaplıcalar gibi sönmüş volkanik lokasyonlara çok yakın, doğusunda Agrıdağı bir diğer adıyla Ararat ve kuzeyinde de Tendürek sönmüş volkanik dağı bulunuyor.
Kaplıca Murat nehrinin ana koluna çok yakın bir yerde, yerin alt katmanlarında pişen materyaler bu mucizevi suyuda kaynatarak yüzeye çıkarıyor. Su kışın ortasında bile yüzeye çıktığında 90-95 derece sıcak, ve halk gaipten gelen bu suyun bir şifa kaynağı olduğuna inanıyor
Kaplıca tesisi sahibi Ali Baba, "Bu kaplıca çok eski zamanlardan beri burada bulunuyor, suyu sürekli kaynar durumda, atalarımızdan beri bu suyun efsanevi bir şifası olduğu biliniyor, özellikle deri ve romatizmal hastalıkları olan kimseler şifayı bu suda bulduklarını söylüyorlar, Almanya Fransa ve İngiltereden bile birçok kimse burayı ziyarete geliyor" diyor.
Yerin derinliklerinden gelen su beraberindeki kükürt ve diğer materyalleri eriterek yüzyıllardır yüzeye çıkardığından kaplıcanın etrafında ilginç yeryüzü şekilleri oluşturmuş, bunlardan en ilginç olanı doğal köprüler ve yeraltı tünelleri.
Diyadin kaplıcaları görülmeye değer bir doğa harikası; ama malesef ziyaretçilerini memnun edecek konaklama tesisleri havuz ve banyo konforu konusunda istenilen yeterlilikte değil.
Diyadin Belediyesi yetkilisi Serhat Özdemir, "Bu tesisin ihtiyaca cevap verebilecek nitelikte bir tesis olabilmesi için çok çaba sarfettik ama istediğimiz desteği elde edemedik; eğer yeterli yatırımlar yapılır tesislerin modernizasyonu yapılırsa Pamukkale'yi de geçecek güzellikte bir yer" diyor.
Diyadin Ağrı ve Doğubayazıt arsında kalan bir ilçe ve şehir merkezine 61 kilometre uzaklıkata. Kaplıcalar bölgesi ilçenin 5 kilometre güneyinde yer alıyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın