Dersimliler, Seyit Rıza heykelinin kaldırılması talebine tepki gösterdi

Dersim (Rûdaw) - Vatan Partisi'nin Seyit Rıza heykelinin kaldırılması yönündeki girişimleri Dersim'de sert tepkiyle karşılandı.

Vatan Partisi, 15 Kasım 1937'de idam edilen Dersim liderlerinden Seyit Rıza'nın, 2010 yılında Kışla Meydanı'na belediye tarafından dikilen heykeli başta olmak üzere kent sınırları içinde bulunan bütün cadde, sokak, meydan ve diğer tabelalardan isim ve sembollerinin kaldırılması için Tunceli Valiliği ve Tunceli Belediyesi'ne başvuruda bulunmuştu.

HDP'li Belediye tarafından dikilen heykel ile ilgili Vatan Partisi'nin Genel Sekreteri Utku Reyhan'ın imzasıyla yapılan başvuruda gerekçe olarak ise, Seyit Rıza'nın “vatana ihanet” suçundan ceza alması gerekçe gösterildi.

Başvuruda, “Seyit Rıza'nın, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren devletin otoritesini tanımadığı bütün ikaz ve ikna çabalarına karşı feodal beyliğini sürdürmek kararından vazgeçmediği için Mustafa Kemal Atatürk'ün kararlı önderliğinde Dersim Harekatı ile isyanın ezildiği” ifadelerine yer verildi.

Vatan Partisi'nin aldığı karara başta HDP ve Dersim Dernekler Federasyonu olmak üzere birçok kesim tepki gösterdi.

Konuya ilişkin Rûdaw'a konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim İl Eş Başkanı Nurşat Yeşil, "Seyit Rıza, Dersim halkının en büyük değerlerinden biridir. Onu geçmişte savunduğu mücadele ettiği ve bedel ödediği değerleri ve fikirleri biz de aynı şekilde savunmaya devam ediyoruz. Seyit Rıza Dersim halkının kalbinde yer edinmiş, Kürt halkının kalbinde yer edinmiş bir insandır, değil heykelini sökmek, ya da ismini sokaklardan kaldırmak asla mümkün değildir. Dersim halkı buna asla izin vermeyecektir. Bizlerde Dersim'deki demokratik kitle örgütleri olarak buna izin vermeyeceğiz. Vatan Partisi'nin son bir haftadır gerek Amed'de Şeyh Sait'in isminin parklardan ve sokaklardan kaldırılmasına yönelik gerekse Dersim'de Seyit Rıza heykelinin kaldırılması yönelik başvuru Dersim halkı nezdinde bir karşılığı yok. Dersim halkı ve bizler buna izin vermeyeceğiz"dedi.

Eş Başkan İbrahim Kasun ise, "Vatan Partisi, Seyit Rıza heykelinin kaldırılması ile ilgili Valilik ve Belediyeye başvuruda bulundu. Seyit Rıza zamanında Kırmancki kültürüne ve Aleviliğine sahip çıkmış bir insan bu davasını sürmüştür ama devlet bu söylemine karşın asimile etmeye çalışmış ve katliam gerçekleştirmiştir. Seyit Rıza ve arkdaşlarını ve Dersim halkını, kadınlarını, çocuklarını katletmiştir. Biz bunu kabul etmeyeceğiz Seyit Rıza'nın heykeli yerinde kalacaktır" diye konuştu.

Vatan Partisi'nin Seyit Rıza heykelinin kaldırılması yönündeki girişimlerine Dersimliler, Seyit Rıza'nın en büyük değerleri olduğunu savunarak tepki gösteriyor.

Mehmet Türkel adlı vatandaş, "Zamanın burada aşiret liderleri vardı ve biz büyüklere hürmet ederdik, Seyit Rıza'da böyle bir insandır. Biz onun kötülüğünü görmedik neden kaldırıyorlar, bu meydanda duruyor, memleketimizin insanıdır ve ölmüş bir insandır. Biz buraya gelip resim çekiyoruz, kimseye zararı yok, devlete de zararı yok. Bize kalsa bu heykeli kaldırmayın deriz. Ama devlet kaldıracaksa ne yapabiliriz" ifadelerini kullandı.