Güney Afrika'da vefat eden Kürt alim Ebubekir Efendi Xoşnaw’ın torunları ata topraklarına döndü
Erbil (Rûdaw) – İki yüzyıl sonra Kürt kıyafetleriyle memleketlerine dönen Güney Afrika'ya gönderilen Kürt alim Ebubekir Efendi Xoşnaw’ın torunları Xoşnaw Aşiret ileri gelenleri ile bir araya geldi.
Osmanlı yönetimi döneminde 1800’lü yıllarda Güney Kürdistan’dan Güney Afrika'ya gönderilen Kürt alim Ebubekir Efendi Xoşnaw’ın torunları Şaqlewa’nın Herir kasabasının Sisawa Köyünde toplanan Xoşnaw Aşireti ileri gelenleri ile buluştu.
Buluşmayı Rûdaw muhabiri Peyam Serbest takip etti.
Aşiret, Kürt alim Ebubekir Efendi Xoşnaw’ın beşinci kuşak torunları Abdullah Ebubekir ve Muhammed Zobri’ye her yıl gelip yaşayabilecekleri bir evin inşa edileceği arazi parçası hediye etti.
Ünlü Molla Ebubekir Efendi'nin soyundan gelen Abdullah Ebubekir ve Muhammed Zobri, Sisawi köyünde akrabalarıyla bol bol sohbet etti.
"150 yıllık hayalimiz gerçekleşti"
Muhammed Zobri Rûdaw’a dedesinin köyünde olmasına ilişkin şunları söyledi:
"Bu bizim hayalimizdi. Babamın, kardeşlerimin ve kuzenlerimin 150 yılı aşkın süredir bu köye gelme hayalinin gerçekleşmesidir. Deneyim muhteşemdi. Kürtler dünyanın en misafirperver milletidir. Normalde 3 öğün yemek yiyen bir insanım. Ama burada Kürdistan'daki yemekler çok lezzetli olduğu için beş ile altı öğün yemeyi öğrendim.”
"Bu kıyafetlerle kendimi gerçek bir Kürt gibi hissediyorum"
Molla Ebubekir Efendi'nin bir diğer torunu Abdullah Ebubekir ise "Bu kıyafetlerle kendimi gerçek bir Kürt gibi hissediyorum. Kuzenim ve ben Kürt kıyafetlerini ve rengini seçtik" dedi.
Buluşma törenine Xoşnav ileri gelenleri ile Şeqlawa bölgesinden yaklaşık 700 ak sakallı ve dini önderler katıldı.
Şeqlawa Piskoposu da katıldı
Afrikalı Kürt soydaşları her ne kadar bir İslam hocasının torunları olsa da bölgede barış, birlikte yaşam hoşgörüsü ve kültürünün hakim olduğu Şeqlawa'nın Piskoposu Anis Yakub da karşılama törenindeki yerini aldı.
Şeqlawalı Hristiyan din adamı Piskopos Anis Yakub, "Kürdistan’dan bir kişinin Kürt halkını, adını ve dininin dünyaya tanıtması bizim için büyük bir onurdur"şeklinde duygularını dile getirdi.
800 yıllık tekkede Molla Ebubekir Efendi'nin parmak izi var
Kürt yemeklerinin yer aldığı toplu yemeğin ardından Xoşnaw aşiretinin ileri gelenlerinden Celal Beg, Afrikalı ünlü akrabalarını Kaki Sisawayi Tekkesine götürdü. Yöre halkı, 800 yıllık olduğu söylenen Tekke’de Molla Ebubekir Efendi'nin parmak izinin olduğundan emin olduklarını söylüyor.
Sisawa sakinlerinden Celal Beg, "Allah biliyor ya, bir haftadır uyumuyorum. Bu insanlar karşısında utanmayalım, yerlerine büyük bir memnuniyetle dönsünler diye, onların itibarlarıyla geçmişleriyle gurur duymaları için çabalıyoruz " dedi.
Köyde bir evleri olacak
Xoşnaw Aşireti, Sisawa Köyünde Kürt alim Ebubekir Efendi Xoşnaw’ın torunlarına bir arazi parçası bağışladı. Üzerine bir ev inşa edilecek ve torunlarının her yıl gelip memleketlerinde kalmaları sağlanacak.
Rûdaw aracılığıyla atalarını buldular
Rudaw Medya Grubu, 'Cape Town Gökyüzündeki Kürdistan Yıldızı' adlı belgesel ve kitap aracılığıyla Afrika'daki Kürtleri buldu ve onları tüm Kürtlerle tanıştırdı.
Güney Kürdistanlı Molla Ebubekir Xoşnaw 1800'lü yıllarda, Hollandalılar tarafından Güney Afrika’ya köle olarak götürülen Müslümanlara rehberlik etmesi ve irşad için dönemin Britanya Kraliçesi Alexandrina Victoria’nın talebini yerine getirmek için Osmanlı Sultanı Abdülaziz tarafından Cape Town’a gönderilen bir Kürt alimiydi.
Rûdaw Medya Grubu, Kürdistan’dan Afrika'ya giden ve burada önemli işlere imza atan Kürt alim Ebubekir Efendi Xoşnaw’ın torunlarına ulaştı.
Kürt yönetmen Sirwan Rehim, Molla Ebubekir Xoşnaw’ın izini sürerek Cape Town’a gitti, hayatını araştırdı, torunları ile görüştü. Kürt alim hakkında 'Cape Town Semalarında Parlayan Bir Kürt Yıldızı' isimli bir kitap yazdı ve aynı isimle bir belgesel yaptı.
Rûdaw ekibi Ebubekir Efendi Xoşnaw'ın belgesin tanıtımını başkent Erbil’de gerçekleştirdi.