İlahiyatçılardan ‘anadilde eğitim’ yorumu: Dili yasaklamak küfürdür

20-10-2021
Din alimleri Zahit Çiftkuran ve Alparslan Kuytul
Din alimleri Zahit Çiftkuran ve Alparslan Kuytul
Etiketler Kürtçe Zahit Çiftkuran Alparsaln Kuytul Anadilde Eğitim İYİ Parti Müsavat Dervişoğlu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – İYİ Partili Müsavat Dervişoğlu’nun "Anadilde eğitim talebi mazur görülemez" şeklindeki sözlerini yorumlayan DİAY-DER eski Başkanı Zahit Çiftkuran, bir halkın anadilinin inkar edilmesinin “dine küfür” olduğunu söyledi. Furkan Vakfı Kurucu Başkanı Alparslan Kuytul da, “Bu Türkçü kafa memleketin büyümesinde engeldir” diye konuştu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, “Kürt sorunu” veya “Kürt meselesi” tanımlamasına kesinlikle katılmadığını belirterek "Anadilde eğitim talebi mazur görülemez" demişti.

Bu açıklamanın heman ardından Rûdaw’a demeç veren HPD Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Kürtçenin Türkiye’de ikinci resmi dil olması gerektiğini vurgulayarak, “Kürt dili meseli müzakere edilemez, tartışılamaz. Çünkü doğal bir haktır” dedi.

Önceki gün Mardin’de bir programda konuşan AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Anadil ana sütü gibi helaldir" açıklamasını yaptı.

“Dini inkar etmek gibidir”

Sadece İslamiyette değil, Semavi bütün din ve diğer inançların dile meselesine birbirine yakın bir yaklaşım içerisinde olduğunu belirten Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) eski Başkanı Zahit Çiftkuran, “Her kavme onun dilinde bir peygamber gönderdik” şeklindeki ayeti hatırlattı.

Rûdaw’a konuşan Zahit Çiftkuran, “İnsanların renkleri, dillerindeki farklılıklar da Allah’ın yüceliğini gösteriyor. İnsanların Allah katında eşit olduğu, hiç birinin diğerine üstün olmadığına dair hadis bile var. İnsanlar kendilerini dilleri ile ifade ediyor. Dil olmazsa ifade ve ibadet de olmaz. İnsanı muhterem kılan da dilidir” dedi.

Dil konusundaki inkarın din adına yapılmasının doğru olmadığını ve buna üzüldüklerini anlatan Çiftkuran, “İktidar olanın dili mukaddestir, ezilenin, iktidarı olamayanın ise dili kıymetsizdir şeklindeki yaklaşım dine küfürdür. Bazı ayetleri kabul edip, bazılarını inkar etmek küfürdür” yorumunda bulundu.

“Kürtçe çok büyük bir nimettir” diyen Zahit Çiftkuran, “Bu kadar asimilasyon ve yasağa rağmen Kürt dilinin hala yaşıyor olması bu nimetin göstergesidir. Allah tarafından korunduğunu gösteriyor. Bugün Türkçe ne kadar mukaddes görülüyorsa, Kürtçe de o kadar mukaddes görülmeli” şeklinde konuştu.

“Bu Türkçü kafa memleketin büyümesinde engeldir”

Furkan Vakfı Kurucu Başkanı Alparslan Kuytul da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Anadilde eğitim talebi mazur görülemez" değerlendirmesine tepki gösterdi.

Kuytul, "Neymiş anadilde eğitim talebi müzakere edilemezmiş. Hep böyle konuşma alışmışlar. Memleket sadece onların memleketi mi? diye sordu.

Osmanlının insanların diline karışmadığını ifade eden Kuytul, “Bu Türkçü kafa memleketin büyümesinde engeldir. Bu kafayla memleket büyümez. Müzakere edilemezmiş, sen kimsin böyle konuşuyorsun. Bunların kafası öyle bir kafa ki sanki tüm memleket onların, bir tek onların konuşma hakkı var ve onların dediği olacak? Bu ülkede milyonlarca Kürt, Arap, Laz, Çerkez ve Boşnak'ına varana kadar birçok millet var. Şu müzakere edilemez, biz böyle karar verdik, bu böyle olacak, şöyle olmayacak, böyle konuşan vatan hainidir, böyle konuşan teröristtir demekle, bu kafayla bugüne kadar nereye vardınız?" şeklinde konuştu.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Eylül ayında Diyarbakır’a yaptığı gezi sırasında Rûdaw’e verdiği röportajda, “Anadilde eğitim ve öğretim konusu, anadilin kullanılması konusunu insan hakları çerçevesinde ele alıyoruz. Nasıl uygulanacağı, nasıl yapılacağı hususlarını hep beraber değerlendirmek, istişare etmek lazım. Ama anadilin ret edilmesi, insan hakları ihlalidir. Anadilin öğretilmesi ve kullanılması bir insan hakları meselesidir” demişti.

Nüfusun yüzde 90'ının Müslüman olduğu Türkiye’de milyonlarca Kürt yaşıyor. Kürtçe ana dilde eğitim hakkı ise hala çok farklı engeller altında seçmeli ders olmaktan öteye gitmiş değil.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli