Tahir Elçi davası yarın: 3’ü polis toplam 4 sanık yargılanıyor
Diyarbakır (Rûdaw) - Eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin davanın ilk duruşması yarın Diyarbakır’da görülecek.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Tahir Elçi’nin 28 Kasım 2015’te öldürülmesiyle ilgili iddianameyi 26 Mart 2020’de hazırlamıştı. Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi 3 Nisan 2020’de kabul etti.
Rûdaw’a konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Tahir Elçi cinayeti iddianamesinin geç hazırlandığını ve eksiklikler olduğunu söyledi.
Cihan Aydın, “Tahir Elçi cinayeti çok açık bir şekilde kameralar önünde gerçekleşti. Her kes bu cinayeti gördü, buna rağmen 4 buçuk yıl boyunda dosyada herhangi bir soruşturma işlemi ve yeni bir delil sunulmamasına rağmen bir iddianame düzenlenmedi. İddianame 4 buçuk yıl sonra karşımıza çıktı. Bizim için de temel eleştiri noktalarından bir tanesi buydu” dedi.
Aydın, cumhuriyet savcısının yapmadığını kendilerinin yaptığını, Londra Üniversitesi’nde bir rapor hazırlayıp savcılığa sunduklarını ifade etti.
Raporun olay anının bütün koşullarının değerlendirilerek hazırlandığını belirten Aydın, “Olayın muhtemel faillerinin kimler olabileceği yönünde bir bilirkişi raporu çıkardık ve bunu soruşturma makamına sunduk. Soruşturma süreci boyunca tek yenilik buydu” diye konuştu.
Ortada hukuk tekniği açısından son derece kötü bir iddianame olduğunu vurgulayan Aydın, sözlerine şunları ekledi:
“3 polis memuru ve bir örgüt mensubu Tahir Elçi’yi öldürmekle itham ediliyorlar. Örgüt mensubu firari ancak dosyadaki belgeler, görüntüler ve bizim hazırlamış olduğumuz rapor örgüt mensubunun bu meseleye dahil olmadığını, Tahir Elçi’nin ölümüne sebep olacak herhangi bir silah kullanmadığı yönünde son derece bilimsel olarak bir mütalaa ortaya konmuş durumda. Buna rağmen bu şahsın da dosyaya dahil edilmiş olması hukuk tekniği açısından son derece sorunlu. Sanık ve tanıkların da SEGBİS üzerinden dinlenilmesi de ayrı bir sorun. Sanıkların bizzat mahkemede bulunması önemli.”
Cihan Aydın, soruşturma sürecindeki hukuksuzlukların yargılama sürecinde devam etmemesini temenni ettiklerini belirtti.
Soruşturma sürecinde son derece ciddi sorunlarla karşılaştıklarını, ciddi hukuksuzluklara tanıklık ettiklerini kaydeden Aydın, “kovuşturma sürecinde bunu yaşamak istemiyoruz” dedi.