Yangınlar kontrol altında

Haber Merkezi - Diyarbakır’ın Lice, Kulp ve Silvan ilçesinde dün çıkan ve büyük bir ormanlık alanın yok olmasına neden olan yangın, kontrol altına aldı.

Diyarbakır’da dün gece Lice’nin Duru köyü ve Sisê bölgesi yakınlarında anızdan çıktığı tahmin edilen yangınlar kısa sürede büyüdü. İki yangında bu sabah söndürüldü.


Kulp ilçesinin Barın köyünde yer alan ormanlık alanda da yangın çıktı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Silvan, Lice ve Hazro Belediyeleri'ne ait itfaiye ekipleri müdahale etti.

 

Kulp Belediye Başkanı Sadiye Süer’in çağrısı üzerine çok sayıda vatandaş araçlarıyla yangın bölgesine gelerek çalışmalara katıldı.

 

Geniş bir alanı kapsayan Geliyê Godernê Vadisi’nde çıkan yangın da sabaha karşı kontrol altına alınd.

 

Mezopotamya ekoloji Hareketi Amed Ekoloji Meclisi’nden yapılan açıklamada, Kulp’un Barın (Güleç) köyünün de içinde olduğu Geliyê Godernê’de çıkan yangında 20 bin dönüm ormanlık alanın kül olduğu belirtildi.

 

Açıklamada, olay yerine, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve ilçe itfaiyeleri ile halk dışında müdahale noktasında herhangi bir kurum ve kuruluşun gitmediği aktarıldı.

 

Orman Genel Müdürlüğü’ne, helikopter dışında yangının söndürülmesinin mümkün olmadığı söylendiği, ancak dün saat 21.00’e kadar taleplerinin yerine getirilmediği ifade edilen açıklama, şöyle devam etti:

 

“Sason, Baykan, Lice, Hani ve Kulp’a bağlı Barın köyünün de içinde bulunduğu Geliyê Godernê Vadisi’nde çıkan yangınların, Cudi’de çıkarılan yangının ve canlılara dönük soykırımın aynı zihniyetin ürünü olduğunu biliyoruz. Kürdistan doğasına ve içinde barındırdığı tüm canlı varlıklara dönük imha politikalarına derhal son verilmesi çağrısında bulunuyoruz.”

 

4 gün önce Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Cudi Dağı’nda çıkan ve dün güçlükle kontrol altına alınan yangında 100 hektarlık alanın etkilendiği, meşe çalılıkları ve Orman İşletme Müdürlüğü’nce daha önce ekimi yapılan 400 fıstık ağacının zarar gördüğü tespit edilmişti.