Irak Hava Kuvvetleri Kerkük’te IŞİD noktalarını bombaladı

20-06-2024
Rûdaw
Etiketler Irak Hava Kuvvetleri Kerkük IŞİD Hava saldırısı
A+ A-

Haber Merkezi – Irak Hava Kuvvetleri, Kerkük’te IŞİD mensuplarının saklandığı noktalara bir dizi hava saldırısı gerçekleştirdi.

Irak hükümetine bağlı Güvenlik Medya Ağı’ndan yapılan açıklamada, Irak F-16 jetlerinin "Sabah 6.30'da Kerkük Harekat Komutanlığı bölgesindeki Vadi el Şay'da bulunan 3 terörist müfrezesine iki hava saldırısı düzenlediği" belirtildi.

Açıklamada, "Saldırılarda bu müfrezelerin (IŞİD) bölgedeki saklanma yerleri, mağaraları ve tünelleri hedef alındı" denildi.

IŞİD, 2014'te Irak topraklarının büyük bir kısmında kontrolü ele geçirdi; ancak 2017'de ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon’un desteklediği Kürt ve Iraklı savaşçıların işgal edilen toprakları geri almasıyla ülkedeki sözde halifelik düştü.

IŞİD yenilmiş olmasına rağmen, başta Irak hükümeti ile Kürdistan Bölgesi Yönetimi arasında ihtilaflı olan alanlar olmak üzere birçok ilde vur-kaç saldırıları, bombalamalar ve insan kaçırma eylemleriyle ülke için ciddi bir güvenlik tehdidi oluşturmaya devam ediyor.

Örgüt Diyala, Selahaddin ve Kerkük dahil olmak üzere birçok vilayete hala varlık gösterebiliyor.

Irak hava kuvvetleri, tartışmalı bölgelerde başta olmak üzere ülke çapında düzenli olarak IŞİD'in saklandığı yerleri tespit ederek hedef alıyor.

Bu bölgelerde IŞİD'le mücadele etmek için Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanlığı ve Irak hükümeti arasında 2021'de Bağdat'ın tam kontrolü altında olacak şekilde iki ortak tugay kurma konusunda anlaşmaya varılmıştı.

Anlaşmaya rağmen tugayların oluşumu, 2021 seçimleri sonrasında hükümetin kurulması konusundaki karışıklıklar ve finansman eksikliği nedeniyle ertelendi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli