Haber Merkezi - PYD Eşbaşkanlık Komitesi üyesi Aldar Xelil, Rojava’da ertelenen yerel seçimlere ilişkin değerlendirmeler yaptı.
Türkiye'nin "Kürtler bağımsız bir devlet kuracak" görüşüne işaret eden Aldar Xelil, “Bunun siyasi meselelerle, ülkenin bütünlüğüyle hiçbir ilgisi yok. Bu bir hizmet sorunudur. Sosyal hayatla ilgilidir ama Türk devleti ve onunla işbirliği içinde olan bazı güçler bunu kabul etmiyor. Çünkü bu seçim yapılırsa o zaman halka güzel bir hizmet sunulmuş olur. Seçimlerle sorunlar çözülecek, toplum örgütlenmesi güçlendirilecek, yerel yönetimler güçlendirilecek. Bunu istemiyorlar” diye konuştu.
"Çok korkuyorlar, bir sonraki genel seçimde ne yapacaklar?"
ANF’ye konuşan Aldar Xelil, Türkiye'nin seçimlerin yapılmasından “korktuğunu” belirterek şöyle devam etti:
"Belediye seçimlerinden çok korkuyorlar. Peki bir sonraki genel seçimde ne yapacaklar? Belediye seçimleri söz konusu ama “Suriye'yi bölecekler’ diyorlar. ‘Kürtler yeni bir devlet kuruyor’ diyorlar. Yani Şam hükümeti döneminde bu bölgelerde belediyeler vardı. Belediye seçimleri yapılırdı. Belediye düzeyinde bir sistem vardı. Elbette ilişkileri ve çalışma yöntemleri farklıydı. Eskiden farklı şekilde yapılıyordu ama şimdi demokratik bir şekilde yapılıyor. Her belediye bulunduğu şehre göre kendi meclisiyle karar verecek. Bu demokratik bir sistemdir. Daha önce belediyeler vardı. O zaman Suriye bölünmüş müydü? Bugün de aynı şekilde belediyeler var ama bu sefer demokratik bir şekilde seçim yapılıyor. Halkın iradesinin belirlenmesini istemiyorlar. Bölgede sürekli baskı ve şiddet olmasını istiyorlar ama halkımızın kendi iradesi var. Herkes bu seçimlerin yapılmasını istiyor ve uygulanacak demokrasinin tüm bölgeye örnek olmasını istiyor.”
İki kere ertelendi
Rojava Özerk Yönetimi'nde 3 milyon kişinin oy kullanma hakkı bulunuyor. Özerk Yönetim sınırları içinde 5 yıldan fazla yaşayan mülteciler de seçimlere katılabiliyor.
Rojava'da 11 Haziran'da yapılması planlanan yerel seçimler Ağustos ayına ertelendi. Rojava Özerk Yönetimi daha önce yerel seçimlerin 11 Haziran'da yapılacağını bildirmişti.
Türkiye yetkilileri Rojava'da yerel seçimle gidilmesi kararına sert tepki göstrmişti.
ABD Dışişleri Sözcüsü de “Suriye'nin kuzey ve doğu bölgelerinde seçim koşullarının bulunmadığını" söylemişti.
Rojava Yüksek Seçim Komiserliği seçimi daha önce ertelemişti. Komiserlik, 30 Mayıs’ta yapılması planlanan yerel seçimlerin 11 Haziran’a ertelendiğini duyurmuştu. Komiserlikten yapılan açıklamada, “Seçimlerin 30 Mayıs'ta yapılması kararlaştırılmıştı ancak çalışmalarımız sırasında; Kuzey ve Doğu Suriye’de belediye seçim hazırlıkları için belirlenen sürenin yeterli olmadığı görüldü" denilmişti.
ENKS boykot ediyor
Özerk Yönetimin kontrolü altındaki bölgelerde daha önce iki kez belediye seçimleri yapıldı. Bu seçimler için de Efrin-Şehba, Minbic, Fırat, Cezire, Tabka, Rakka ve Deyrezor kantonlarında seçim komisyonu tarafından hazırlıklar yapıldı.
Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ise belediye seçimlerini boykot edeceğini duyurdu.
Her belediyenin farklı konseyleri olacak. Her kantonda bir belediyeler birliği kurulacak ve bu birlik içerisinde tüm belediyeler temsil edilecek. Seçimler iki yılda bir yapılacak ve belediye meclis üyeleri ile eş başkanlar seçilecek.
Rojava’da bugüne kadar iki kez belediye seçimleri yapıldı. İlk belediye seçimleri 2015 yılında, ikinci seçimleri ise 2017 yılında yapılmıştı.
Yeni idari düzenlemeye göre Özerk Yönetimin yetki alanına giren alanlar yedi kanton, altı büyük şehir, 40 ilçe ve 105 kasabadan oluşuyor. Buna göre 151 il ve ilçede belediye seçimleri yapılacak. Eş Başkanlardan biri Kürt, diğeri Suriyeli diğer etnik gruplardan Arap, Türkmen veya Hristiyan olacak.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın