Erbil'de milyon dolarlık vurgun!

Erbil (Rûdaw) – Peşmerge Bakanlığı’nda çalışan bir memur, sahte belgelerle işadamı ve şirketlerden topladığı 1 milyon doları alıp kayıplara karıştı.

 

T.R. isimli kişi, Peşmerge Bakanlığı ulaştırma bölümünde yazman olarak çalışıyordu.  Rûdaw’a konuşan T.R’nin çalıştığı bölümün yetkilileri, şahsın sahte yazılarla bu işi yaptığını söyledi.

 

Kerkük’te otogaleri sahibi olan Muhammed Tenerçi, “Birkaç ay önce T.R, arkadaşım olan kuzeni aracılığıyla benimle irtibata geçti. Bir ihale için para istedi ve her ay paramı taksit taksit alacağımı söyledi. Ayrıca ihalelerden pay da alacağımı söyledi. Ben de kuzeni olan arkadaşıma duyduğum güvenden tamam dedim ve kazançlı da çıktık. Sonraları aracı olmadan iş yapmaya başladık” dedi.

 

50 gün önce T.R’yle son kez görüştüklerini belirten Tenerçi, “Benden, Peşmerge Bakanlığı’nın arızalı birkaç aracını satım almamı istedi, ben de resmi yazı istedim. O da yazıyı getirdi. Bunun üzerine araç alımı için kendisine 11 bin 500 dolar verdim. Ondan sonra kendisini hiç görmedim. Telefonu da kapalı” diye anlattı.

 

Tenerçi, olayın ardından açtıkları dava dosyasını Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Ofisi’ne ulaştırmış ve cevap beklemeye başlamış.

 

Rûdaw’a konuşan Peşmerge Bakanlığı Ulaştırma Bölümü Sorumlusu Tuğgeneral Kazım Lezgin, “Yazman olarak görevliydi. Bu da yazı ve belgelere kolay erişimini sağlıyordu. Öyle ki araç alım satımı için ulaştırma adına yazı yazabiliyordu. Bazı kişileri dolandırdığı ortaya çıkınca, 9 Eylül’den itibaren mesaiye gelmediği anlaşıldı” dedi.

 

Peşmerge Bakanlığı Divanı’na T.R’nin dosyasını gönderdiklerini belirten Tuğgeneral Kazım Lezgin, şahsın kaçak olarak bildirildiğini ve nerde olduğunun bilinmediğini ifade etti.

 

Erbil’in Daretu nahiyesinde oturan T.R’nin ailesi, şahsın bazı işadamı ve şirketlerin paralarını alıp kaçtığını, bir parti yetkilisinin de mağdurlar arasında olduğunu belirtti.

 

İsmini vermek istemeyen T.R’nin bir yakını olaya ilişkin, “Meydana gelen şey toplumsal bir olay. Çözmeye çalışıyoruz. Ailesi bile nereye gittiğini bilmiyor” derken, Tuğgeneral Lezgin, T.R’nin yurtdışına çıkmış olabileceğini söyledi.