Bal ve buğday hasadı iyi geçti; Dersimliler halaylarla kutladı

Dersim (Rûdaw) – Dersim’de üreticiler, sezonun iyi geçmesini türkü ve halaylarla kutladı.

Türkiye ve bölgenin birçok ilinde olduğu gibi Dersim’de de geçtiğimiz yıl kuraklık nedeniyle zor günler geçiren üreticiler, bu yıl yağışlar nedeniyle istedikleri verime kavuştu.

Dersim Belediyesi öncülüğünde vatandaşların organik tarıma yönelmesi amacıyla başlatılan çalışmalar devam ediyor.

Nesli tükenme tehlikesi altında olan ve ata tohumu olarak bilinen “Karakılçık” buğdayı için yapılan kampanyalar sonuç verdi. 4 teneke ile başlatılan tohum çalışması, vatandaşların ilgi göstermesi ile Karakılçık buğdayı üretimi 20 tona ulaştı.

Üretimin her alanda artış gösterdiği Dersim’de arıcılığa olan yönelimde de yaşanan gelişmeler her yıl artış gösteriyor.

Arı kovanı sayısı 80 bine ulaştı

Geçtiğimiz yıl arı kovan sayısının 60 bin olduğu ilde bu yıl kovan sayısı 80 bine ulaştı.

1993-94 yılında köylerin boşaltılmasının ardından üretimin durma noktasına geldiği Dersim’de vatandaşların tarım ve arıcılığa yönelik ilgisi her geçen gün sürüyor.

Dersim Belediyesi ve Ovacık Doğal Kooperatifi tarafından Mazgirt’in Veliyan (Ataçınar) köyünde Karakılçık Hasat Şenliği yapıldı.  Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu da üreticilerle birlikte hasat çalışmalarına katıldı.

Sanatçı Metin Kahraman da katıldığı hasat etkinliğinde üreticilere Kırmancki (Zazaca) türkülerini seslendirerek destek verdi.

Maçoğlu, Karakılçık buğday hasadının ardından Pülümür ilçesine bağlı Balpayam köyünde arıcılık yapan vatandaşlarla birlikte bal hasadı  gerçekleştirdi.

Üreticilerle bir araya gelerek sorunlarını dinleyen Maçoğlu, bal üreticileri ile birlikte Kırmancki şarkılar eşliğinde halay çekti.

Dersim’de ve diğer illerde organik üretimin yayılması için mücadele ettiklerini ifade eden Maçoğlu, üretimin artması,  her kesimin doğal ve sağlıklı ürünlere ulaşması için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Maçoğlu: Biz istiyoruz ki herkes bu toprakları ve bu dağları korusun

Belediye Başkanı Maçoğlu, “Biz istiyoruz ki herkes bu toprakları ve bu dağları korusun, kirletmesin ve baraj yapmasınlar. Bu dağlarda insanlar tarım yapsın, arıcılık yapsın, buğday ve nohut eksinler. Biz şimdiye kadar hep fabrikasyon ve ilaçlı ve hastalıklı şeyler vardı ama şimdi hastalıklı olmayan doğal ürünler var” dedi.

“Balımız 3 kat fazla”

Balpayam köyünde düzenlenen bal hasadına katılan Dersim Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kazım Doğan “Bu yıl geçen yıla kıyaslanmayacak derecede iyi durumdayız. Geçen yıla oranla balımız üç kat fazla, geçen yıl ortalama 300 ton varken bu yıl  bin tonu aşan rekolteden bahsedebiliriz bu durum gayet iyi. Bu yıl arıcılarımız iki yıl rahat edebilecekler, verim açısından gayet iyi. Geçen yıl kovan sayımız 60 bindeyken bu yıl 80 bin oldu. Bunun sebepleri var, insanlar geri geldi. Bu gördüğünüz köyler ve dağlar yıllarca boş kaldı bugün insanlar geri geldi tarıma, arıcılığa heves etti ve arıcılık ilimizde arttı ve asli işi olmaya başladı” diye konuştu.

Hasan Karabulut adlı vatandaş da “Bu yıl bal anlamında iyi bir yıl geçiriyoruz. Geldiğimiz köy, şehirden uzak, yollardan ve insanlardan çok uzak ve çeşitli bitkilerin yoğun olduğu bir yer o yüzden güzel bir bal elde ettik” dedi.