Munzur Festivali’ne yasak kararı; ‘Yürüyüş ve konserler gerçekleştirilecek’

19-07-2022
Ali Haydar Gözlü
Etiketler Dersim Munzur Festivali Fatih Mehmet Maçoglu Ahmet Şık
A+ A-

Dersim (Rûdaw) – Dersim Valiliğinin festivali engelleme girişimine yönelik Festival Tertip Komitesi tarafından açıklama geldi. Yapılan açıklamada, "Festival programında yer alan etkinlikleri değiştirmeden fiili ve meşru olarak programımızı uygulamaya devam edeceğiz" denildi.

Dersim Valiliği tarafından dün Dersim Belediyesine gönderilen resmi yazıda stadyumun ve yurtların tahsis edilmeyeceği, Grup Yorum ve Grup İsyan Ateşi'nin konserlerinin uygun görülmediği ve yozlaşmaya yönelik yapılacak olan yürüyüşün yapılamayacağı bildirilmişti. Festival Tertip Komitesi yasaklara karşı bugün bir açıklama yaptı.

TİP Milletvekili Ahmet Şık'ın da katıldığı açıklamayı Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu okudu.

Yürüyüş ve konserleri yapacaklarını dile getiren Maçoğlu, şunları kaydetti:

“18 Temmuz tarihinde valilik makamınca tertip komitesi başkanlığına gönderilen üç yazıyla kısmi yasaklamalar olduğu tarafımıza bildirilmiştir. Yapılan bildirimde stadyumun tadilatta olduğu, pansiyonların eğitim-öğretime hazır hale getirilmesi için süren onarımlar, yoksulluğa, yozlaşmaya, asimilasyona, doğa katliamlarına karşı yürüyüş ile basın açıklamasının yasaklandığı ve Grup Yorum ile Grup İsyan Ateşi’nin konserlerine izin verilmeyeceği ifade edildi.

Bizler biliyoruz ki pansiyonlar, Milli Eğitim Bakanlığınca okul-aile birlikleriyle beraber okul bütçelerine katkı sunmaları açısından yaz tatili döneminde genel olarak ücretli şekilde halkın kullanımına açıktır. Ayrıca bu güne kadar pansiyonlar tur şirketlerine ve dışarıdan ilimize gelen görevli memur ve turistlere açık iken neden Dersimlilere ve Dersimin dostlarına kapatılmıştır.

Öte yandan ilimize gelecek olan on binlerce insanın stadyumda müzik dinlemesinin engellendiği, Atatürk Mahallesindeki minibüs esnafı ve diğer esnafın ekonomik olarak faydalanacağı, konser etkinliklerinin yasaklanması bu insanların cezalandırılması anlamına gelmektedir.”

20’ncisi yapılacak olan Munzur Kültür ve Doğa Festivali nedeniyle gerek yurt içi gerek yurt dışından binlerce insanın Dersim’i ziyaret etmesi ile bekleniyordu.

Valiliğin festivalde stadyumun ve yurtların tahsis edilmeyeceği, Grup Yorum ve Grup İsyan Ateşi'nin konserlerine yasak getirilmesi Dersimliler tarafından da tepkiyle karşılandı.

“Bu topraklara düşmanlık yapıyorlar”

Rûdaw’a konuşan Ferhat Yıldız, “Bununla sadece bir düşünce ortaya çıkıyor. Bu topraklara, bu topluma düşmanlık yapıyorlar. Bu dostluk değildir, yöneticilik değildir, bu Valilik değildir. Ne işi var Valinin bunda, bugün bizim yurt içinden, yurt dışından dünyanın her tarafından misafirlerimiz geliyor. Neden böyle yapıyorlar” diye konuştu.

Mehmet Gültekin, “Siz hiç sanatçıların şimdiye kadar kimseyi öldürdüğünü ve yaktığını gördünüz mü? Çünkü sadece türkülerini söylüyorlar” şeklinde konuştu.

Festival Tertip Komitesi’nin düzenlediği basın açıklamasına katılan TİP Milletvekili Ahmet Şık, festivale yönelik getirilen kısıt ve yasaklamalara ilişkin Rûdaw’a açıklamada bulundu.

Şık: Öyle ya da böyle, festival yapılacak

Şık, “Yasaklama kararı alınması benim için sürpriz değil, sizin için de sürpriz değil. Türkiye uzun zamandan beri değil hukuk devleti, bir kanun devleti olmaktan çıkmış. Tam da bu kanunsuzluğa uygun mülki amirleri de çeşitli yerlerde görevlendirilmiş. Tunceli Valisi de bunlardan birisidir. Aldığı kararı yasaklama uygulamasını herhangi demokratik teamülü ile açıklamak mümkün değil. İktidarın istediği gibi biri buraya oturtulmuş, nasıl iktidar tek rejim adamına dayalı bir suç örgütü olarak devleti yönetmeye  kalkıyorsa Vali de Tunceli’yi öyle yönetmeye çalışıyor. Ama tertip komitesinin aldığı karar yerinde, bu festival öyle de yapılacak böyle de yapılacak” dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.