Ezidiler, Kürtlerden ayrı bir ulus olarak mı tanımlanacak: Heyder Şeşo’dan sert tepki!

19-06-2024
Heyder Şeşo
Heyder Şeşo
Etiketler Heyder Şeşo Ezidhan Savunma Güçleri Ezidiler Ezidi Kürtler
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Ezidhan Savunma Güçleri Komutanı Heyder Şeşo, “Herkes, istediği gibi hissetmekte özgür elbette. Ancak çok az Ezidi, Ezidilerin Kürtlerden ayrı olduklarını söyleyenlerle aynı fikirde. ‘Ezidi ulusu’ diye bir şeyden bahsedenler Ezidilere hizmet etmiyor ve sadece popaganda yapıyorlar” dedi.

Ezidhan (Êzdîxan) Savunma Güçleri Komutanı Heyder Şeşo, Şengal Anlaşması’nın uygulanması, Ezidi Kürtlerin durumu ve Ezidi mültecilere ilişkin Rûdaw muhabiri Edla Bekir’in sorularını yanıtladı.

Şeşo, Şengal’den giden Ezidilere ilişkin soruya yönelik verdiği yanıtta, “Halkın Şengal’e dönememesinin esas nedeni siyasi sorunlardır. Halk Şengal’e dönemiyor çünkü zararları çok büyük. Evleri yıkıldı. Dönseler bile hayat koşulları çok ağır. 10 yıl geçti, sorunların çözülmesini ve halkın yeniden evlerine, vatanına dönmesini istiyoruz. Mevcut durum oldukça kötü, anlaşmanın uygulanmasını diliyorz ve halkın dönmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Şengal’i Irak hükümeti yönetiyor”

Şengal’de bulunan askeri güçlere ilişkin soruyu da yanıtlayan Şeşo, şunları dile getirdi:

“Irak merkezi hükümeti şu anda Şengal’i yönetiyor. Hükümete bağlı Haşdi Şabi ve diğer gruplar da bulunuyor.

Şengal’deki bu güçler arasında fark yok. Hepsi de Irak merkezi hükümetine bağlı.”

Ezidhan Savunma Güçleri ile Şengal Komutanlığı, Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanlığı’na bağlı birimler olarak Şengal’de bulunuyor.

Öte yandan Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) ile Şengal Kadın Birlikleri (YJŞ) de PKK’ye yakın güçler olarak Şengal’de bulunuyor.

Şeşo, Şengal Anlaşması’nın uygulanmamasının sebebinin siyasi olduğunu ve anlaşmanın uygulanması adına Irak federal hükümetinin hiçbir adım atmadığını kaydetti.

“Şengal Anlaşması’nın uygulanmasını umut ediyoruz”

Şengal Anlaşmasına ilişkin konuşan Şeşo, şunları belirtti:

“Anlaşmaya göre şehrimiz ve bölgemiz kurulacak ve mülteci olan halkımız geri dönecek.

Anlaşma uyarınca yerli güvenlik güçleri kentte yerleştirilecekti. En kısa sürede bu anlaşmanın uygulanmasını umut ediyoruz.”

6 Haziran’da Irak Parlamentosu’nda 182 parlamenter, Ezidi Kürtlerin “Kürtlerden ayrı olarak görülmesini ve ayrı bir ulus olarak tanımlamasına” yönelik imza verdi.

“Bazı taraflar kendi çıkarları için Ezidileri kullanıyor”

Bu adıma yönelik konuşan Şeşo, şunları söyledi:

“Iraklı bazı taraflar ile Kürdistan Bölgesi’nden bazı siyasi taraflar, Ezidiler üzerinden kendi çıkarlarını ve gündemlerini oluşturmaya çalışıyorlar.

 Bazı taraflar kendi çıkarları için Ezidileri kullanıyor. 2006’dan beri siyasi tarafların Ezidiler üzerinden çıkar devşirdiğini görüyoruz.

“‘Ezidi ulusu’ diye bir şeyden bahsedenler Ezidilere hizmet etmiyor”

Herkes, istediği gibi hissetmekte özgür elbette. Ancak çok az Ezidi, Ezidilerin Kürtlerden ayrı olduklarını söyleyenlerle aynı fikirde.

‘Ezidi ulusu’ diye bir şeyden bahsedenler Ezidilere hizmet etmiyor ve sadece popaganda yapıyorlar.”

Son olarak Şengal’de bir kaymakamın seçilmesi gerektiğini belirten Şeşo, “Şengal’de kaymakam olmaması bölge halkına çok büyük zarar veriyor. Hizmet, bütçe ve maaşlar konusunda halk zarar görüyor.  Şengallilerin iradesine uygun olarak bir kaymakamın tayin edilmesini arzu ediyoruz. Şengal’in yeniden inşa edilmesi için kaymakamın ve Şengal idaresinin göreve başlaması gerekiyor” dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli