Süleymaniye'de kolera alarmı; acil durum ilan edildi!
Süleymaniye (Rûdaw) – Süleymaniye İl Sağlık Genel Müdürü Dr. Sebah Hewrami, kentte 10 kişide kolera tespit edildiğini, 4 bin kişinin ishal ve karın ağrısı şikayeti ile hastanelerde olduğunu açıkladı. Hewarmi, kentte acil durum ilan edildiğini bildirdi.
Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir ile Sağlık Genel Müdürü Dr. Sebah Hewrami, kentte tespit edilen kolera vakaları ve artan ishal şikayetleri üzerine ortak basın toplantısı düzenledi.
Dr. Hewrami, basın toplantısında Bağdat'a gönderilen 10 vakanın pozitif çıktığını ve ayrıca kentte 56 vakanın daha bulunduğunu söyledi.
Bu durum üzerine Irak Sağlık Bakanlığı’nın Süleymaniye’de acil durum ilan edilmesine karar verdiğini belirten Dr. Hewrami, konuyla ilgili tüm ilgili tarafların başkanlığında bir komite oluşturulacağını belirtti.
Dr. Hevrami, “Kolera bilinen bir hastalık, nedenleri ve tedavileri biliyoruz ve nasıl kontrol altına alınacağını biliyoruz. Ancak yine de tehlikeli bir hastalık. Vatandaşlarımız çok dikkatli olmalı, sağlıklarına dikkat etmeli” ifadelerini kullandı.
Hastalığın kaynağının “kirli su” olduğunu belirten Dr. Sebah Hewrami, "Kirli su, örneğin başka bir gıda hazırlanırken doğrudan veya dolaylı olarak kullanılır, bu nedenle vatandaşların bu gerçeği bilmeleri ve kaynağından emin olmadıkları suları içmemeleri gerekir” açıklamasında bulundu.
Süleymaniye İl Sağlık Genel Müdürü, kentte ayrıca 4 bin kişinin karın ağrısı, ishal ve kusma şikayeti ile hastanelere yatırıldığını bildirdi.
Sağlık Bakanlığı’ndan tüm kentlere genelge
Kürdistan Sağlık Bakanlığı, Süleymaniye, Halepçe ve Duhok’ta ishal, kusma ve karın ağrısı şikayetlerinin artması üzerine 16 Haziran günü tüm kentlerdeki il sağlık müdürlüklerine genelge göndermişti.
5 maddelik genelgede ilgili tüm kurumlardan gerekli önlemlerin alınması için harekete geçilmesi, il ve ilçe sağlık müdürlüklerinin koordine halinde çalışması istendi.
Genelgede, tüm kentlerde sağlık timlerinin daha sıkı çalışması, yemekhane ve kafeteryaların denetlenmesi, tüm merkezler için yeterli ilacın temin edilmesi ve toplumun hastalık konusunda uyarılarak bilinçlendirilmesi gerektiği belirtildi.
Kolera Nedir?
Kolera, Vibrio cholerae isimli bakterinin neden olduğu bağırsak enfeksiyonuna bağlı olan, akut ve şiddetli ishal ile seyreden bir hastalıktır.
Koleranın su ve kişisel hijyenin yetersiz olduğu yerde görülme olasılığı daha fazladır.
Başta su hijyeninin yetersiz olduğu toplumlar olmak üzere, göçmenler ve yerleşik düzeni olmayan nüfus gruplarında kamp hayatının olduğu bölgelerde, ayrıca kanalizasyon sisteminin içme ve kullanma sularına karıştığı aşırı yağmur, sel, deprem gibi doğal afetlerden sonra görülme riski yüksektir.
Kolera, enfeksiyon oluşturabilecek miktardaki kolera etkeninin ağızdan alınmasıyla bulaşır. Enfeksiyon genellikle dışkı karışmış sular aracılığı ile bulaşmaktadır.
Bulaşma, bu suyun doğrudan içilmesiyle ya da bulaştığı yiyeceklerin yenmesi ile gerçekleşir.