Kerkük Valisi: İki ayrı yerde eş zamanlı yangın çıkması şüphelidir

19-05-2024
Etiketler Kerkük Qeyseri Çarşısı Yangın
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kerkük’ün vekaleten atanan valisi,  tarihi Qeyseri Çarşısında iki ayrı yerde yangın çıkmasının şüpheli bir durum olduğunu söyledi ve Irak Başbakanından dükkanları yanan esnafın zararlarının tazmin edilmesini istedi.

18 Mayıs’ı 19’una bağlayan gece saat 02.00 sularında Kerkük’ün tarihi Qeyseri Çarşıs yakınındaki 3 bina da yangın çıktı. Ve çarşıda ikinci bir yerde daha yangın çıktı ve yaklaşık 100 dükkan ile depo tamamen yandı. Yangında can kaybı yaşanmazken büyük maddi hasar meydana geldi.

Kerkük’ün atanmış vekalet valisi Rekan Ciburi, basına yaptığı açıklamada “Qeyseri Çarşısı ile tarihi binalarda iki ayrı yerde eş zamanlı yangın çıkması şüpheli bir durumdur” dedi.

1898’de inşa edilen bina ve dükkanlarda yangın söndürme sistemi bulunmuyor.

Vekalet Vali Rekan Ciburi, polis müdürlüğü, emniyetten oluşturulan ortak bir güvenlik komitesinin olayı incelediğini belirtti. Ciburi, “Yerin sahibi devlet olduğuna göre yanan dükkanlar en kısa sürede onarılacak ve yenilenecektir" ifadelerini kullandı.

Yangın çarşının kadın ve çocuk kıyafetlerinin satıldığı bölümde çıktı. Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte esnaf çok sayıda yeni mal getirmişti. Çıkan yangında kıyafet ve eşyaların hiçbiri kurtarılamadı.

Ciburi, "Mağdurlara tazminat verilmesi konusunda yasal bir yol izlemeli ve prosedürler tamamlanmalıdır. Yasal prosedürlerin doğru uygulanması ve hızlı tazminat ödenmesi sayın başbakanın yetkisi dahilindedir" dedi.

Kerkük’ün atanmış vekalet Valisi mağdurların ziyanlarının tazmin edilmesi için bir bütçe ayrılması ve bu konuda Başbakanın yetkili olduğunu hatırlattı. 

Vali vekili, ekiplerden bugün ve yarın teftişlerini hızlandırarak hasar tespit raporunu hızla tamamlamalarını istediklerini, işlemlerin hızlandırılması için müfettiş sayısını artırılması konusunda Yargı başkanıyla görüşeceklerini söyledi.

Yangının çıkış nedeni henüz resmi olarak açıklanmasa da esnaf olayla ilgili şüphelerini gizlemiyor. Onların şüphelerini artıran şey ise yangının elektrik kontağından çıktığı savının yerinde olmaması çünkü yangının çıktığı saatte o bölgede elektrik kesintisi vardı.

Şu ana kadar yangının çıkış nedenine ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı ancak yangının çarşı yerine yapışık eski binalarda başladığı ve dükkanlara sıçradığı yönünde bilgiler de bulunuyor

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli