KERKÜK - Arefe Mahallesindeki protestocular hakkında tutuklama kararı

19-03-2024
Etiketler Arefe Mahalesi Kerkük Irak ordusu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) -  Kerkük’ün Arefe Mahallesi'nde evlerinden zorla çıkarılan vatandaşların grevi devam ederken, Kuzey Petrol Şirketi'nin şikayeti üzerine aralarında kadınların da bulunduğu 70 protestocunun tutuklanmasına ilişkin karar çıkarıldı.

Irak ordusu, 2 Aralık 2023 günü Kerkük’te Newroz Mahallesine baskın düzenleyerek Kürtlere ait 122 evin acilen boşaltılmasını istemişti. Bunun üzerine çadır kuran aileler evlerine el koyan Irak ordusunu protesto etmek amacıyla grev başlattı.

Newroz Mahallesi'nin yanı sıra Kerkük'ün Arefe Mahallesinde de de Kuzey Petrol Şirketi'nin talebi üzerine 42 evin boşaltılması kararına karşı halk toplanmaya başladı.

Petrol şirketi 21 yıl mahalleye yerleşen ailelerin evlerini boşaltmasını istiyor.

Kerkük’te Irak hükümeti, Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı Newroz, Arefe, Ronaki mahalleleri ile Topzawa nahiyesindeki bir çok evin boşaltılması yönünde karar çıkarmıştı. Zorla boşaltılan evlere Irak ordusuna ait birlikler yerleştirildi.

Rûdaw'ın edindiği bilgilere göre Kuzey Petrol Şirketi'nin şikayeti üzerine Arefe Mahallesinde evlerine el konulan 40 aileden 70 kişi hakkında tutuklama kararı çıkarıldı.

Greve katılan Heme Salih isimli mahalle sakini “İki ayı aşkın süredir o çadırın altında dua edip ibadet ediyoruz. Bizi evlerimizden çıkarmak istedikleri için Allah'tan bizim ahımızı onlara bırakmamasını niyaz ettik. 21 yıl önce inşaat halindeyken bu evlere girdik, hâlâ para harcıyoruz, şimdi bizi zorla dışarı atmak istiyorlar” dedi.

Grevci ailelerin sözcüsü Ferhad Bayiz ise 5 gün tutukluğun ardından dün kefaletle serbest bırakıldı. Rûdaw’a konuşan Bayiz kendisi gibi 70’e yakın isim hakkında tutuklama kararı olduğunu söyledi.

Ferhad Bayiz "Bu mahallede 40 ev ve 70'e yakın aile var. Bu evlerde oturanların tamamı hakkında tutuklanmaları yönünde karar alınmış. Eğer Kerkük ve Kürdistan Bölgesi arasındaki kontrol noktasından geçmeleri halinde tutuklanacaklar. Gözaltında kaldığım 5 gün boyunca mahallemizde çok sayıda kadının isminin müştekiler listesinde olduğu ortaya çıktı” dedi.

Mahalle sakini öğretmen Kamal Kakaemin “Baskı özellikle Kerkük'ün Kürt mahalleleri üzerinde" diye konuştu. 

Arefe Mahallesi sakinlerinden Kadir Şerif, "Kürtlerin çok olduğu mahallelerde daha fazla baskı geldi ve bunun tek sebebi Kürt olmaları, yoksa Kerkük'ün genelinde bu tür sorunlar var” şeklinde tepki gösterdi.

Bilal Hama ise, "Sadece Kürt mahalleleri, Arap mahalleleri baskı altında değil. Çünkü mevcut yönetim onların yanında ve bu mahallelerin yeni bir Araplaştırılmasını istiyor" diyerek tepkisini dile getirdi. 

Mahallede 40 evin sakinleri iki aydır ilgili makamlara seslerini ulaştırmak için grev yapıyor. Mahallelilerin çağrısına karşılık şu ana kadar herhangi bir adım atılmadı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli