KÜRDİSTAN - Nüfusun % 14’ü böbrek hastası

Süleymaniye (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi’nde 2016 yılında 386 kişi böbrek hastalığından hayatını kaybetti.

 

Böbrek hastalığının başlıca belirtileri, halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, kas krampları, bacak, ayak bilekleri ve göz kapaklarında şişkinlik olarak kendini gösterebiliyor.

 

Ancak böbrek yetmezliği ileri aşamaya gelinceye kadar hastaların önemli bir kısmında herhangi bir şikayet oluşmayabiliyor. Bu nedenle böbrek hastalığı açısından risk altında olanların düzenli olarak kontrollerini yaptırmaları büyük önem taşıyor.

 

18 yaşındaki Roz Seyfeddin, uzun süre yaşadığı rahatsızlık nedeniyle doktora başvurduğunu ve böbrek yetmezliğine yakalandığını söyledi.

 

Roz Seyfeddin, “Doktorlar bir an önce böbrek nakli yapılması gerektiğini söyledi. Sürekli bana moral verdiler. Hastalığın ölümle sonuçlanmayacağını söylediler. Şu anda sağlığım gayet iyi” dedi.

 

Rûdaw’a konuşan Süleymaniye Üniversitesi’nden Dr. Abdulfetah Hewrami, her yıl Mart ayının ikinci Perşembe günü “Dünya Böbrek Hastaları Günü” olarak kutlandığını, günün anlam ve önemine ilişkin böbrek hastalarının yakınlaşmasını ve hastalık hakkında bilinçlenmelerini amaçladıklarını söyledi.

 

Dr. Abdulfetah Hewrami, dünyanın yüzde 10’unun böbrek hastası olduğunu dile getirdi.

 

Resmi verilere göre ise, 2013 yılında dünyada yaklaşık bir milyon kronik böbrek hastası hayatını kaybetti.

 

ABD’de 1999-2014 yılları arasında yüzde 16.8 kişi kronik böbrek hastalığına yakalandı.

 

2008 yılında İngiltere’de ise, ülkenin onda birinin kronik böbrek hastası olduğu belirtildi.

 

Kürdistan Bölgesi Sağlık Bakanlığı resmi verilerine göre, Kürdistan’da geçen yıl 698 bin 408 kişi böbrek rahatsızlığına yakalandı.

 

5 milyon nüfusu olan Kürdistan Bölgesi’nde nüfusun yüzde 14’ünün böbrek hastası olduğu anlamına geliyor.

 

Ayrıca 2016 resmi verilerine göre, Duhok’ta 178, Süleymaniye’de 120 ve Erbil’de ise 88 kişi toplam 386 böbrek hastası hayatını kaybetti.

 

Rûdaw’a konuşan Süleymaniye Sağlık Müdürü Dr. Miran Muhammed, geçtiğimiz yıllarda Süleymaniye’de 338 böbrek nakli yapıldığını söyledi.

 

Bu yıl 28 hastaya daha böbrek nakli yapılması bekleniyor.

 

 

Kürdistan Parlamentosu üyesi Dr. Şerko Heme Emin, Süleymaniye Üniversitesi’nde tıp öğrencilerine böbrek nakline yönelik yasal süreci anlattı.

 

Dr.Şerko Heme Emin, “Sağlık sistemimiz hastalığın tedavisine pek ağırlık vermiyor. Hastalıktan korunmak adına ise korunma yolları önemsenmiyor” diye konuştu.

 

Süleymaniye’deki Böbrek Hastanesi Dekan Yardımcısı Dr. Dana Ahmed Şerif ise, “Vatandaşları böbrek rahatsızlığından korunması için uyarıyoruz” dedi.

 

Önemli etken kilo

 

Dünya Sağlık Örgütü, böbrek rahatsızlıkları ve önlemlerine ilişkin raporunda, kilonun doğrudan ve dolaylı olarak kronik böbrek rahatsızlığına etkisi olduğuna yer verildi.

 

Kronik böbrek hastalığı, çoğu zaman belirti vermeden ilerleyen bir hastalıktır.

 

60 yaş üzeri kimselerde böbrek hastalığı açısından rutin kontrollerin düzenli olarak yaptırılması, yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve aile geçmişinde böbrek yetmezliğinin teşhisinde büyük bir önem arz ediyor.

 

Böbrek hastalığı bulunmayan kişilerin böbrek sağlığını korunmak için dikkat etmesi gerekenler hususlar ise şöyle:

 

-Düzenli egzersiz yapmak,

-Vücut ağırlığını kontrol altında tutmak,

-Tansiyonu ve kan şekerini kontrol altında tutmak,

-Dengeli beslenmek,

-Sigara kullanmamak,

-Alkol tüketimini sınırlandırmak,

-Yeterli miktarda sıvı almak,

-Yılda bir hekim kontrolü yaptırmak,

-Bilinçsiz ilaç tüketiminden uzak durmak,

-Ailedeki hastalık öykülerini bilmek ve bunlara göre önlemler almak,

-Kan basıncı ölçümü yaptırmak,

-Tuz tüketimini azaltmak.