Diyarbakır (Rûdaw) – Türkiye Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orta okullarda 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli dersler için takvim işlerken Kürtçe’nin Kurmancî ve Zazakî lehçeleri de seçmeli dersler arasında yer alıyor.
Bu yıl gerek siyaset dünyası ve gerekse de sivil toplumun da duyarlılık gösterdiği Kürtçe seçmeli derslere alakanın diğer yıllara oranla daha yoğun olduğu gözlendi.
Ancak birçok aile, devlet okullarında Kürtçe seçmeli dersleri tercih ettiğinde çocuklarının bu derste ne okuduğunu ve öğrendiğini merak ediyor.
Şırnak’ın Cizre ilçesinde ve son olarak bu yıl da Diyarbakır’da Kürt dili öğretmeni olarak görev yapan Erol Şaybak, Rûdaw’dan Abdulselam Akıncı’ya, Kürtçe seçmeli dersler hakkında merak edilenleri anlattı.
“Çocuklar kendini rahatça ifade edebilecek kadar dil öğreniyor”
Bir öğrencinin, Kürtçe dersleri seçmişse ortaokulu bitirdikten sonra kendisini rahatça Kürtçe ifade edebilecek ve okuyup yazabilecek kadar Kürtçe öğrenebildiğini belirten Şaybak, şu bilgileri paylaştı:
“Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına göre orta okul 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflarındaki öğrenciler bu dersleri seçebiliyor. Zaten seçmeli ders olduğu için her sınıfın kendine ait kısa bir programı var. Mesela 5’inci sınıfta Kürtçe alfabe, sesler, sesli ve sessiz harfler. 6’ıncı sınıfta konuşma, tanışma üzerine dersler. 7 ve 8’inci sınıflarda ise Kürt şehirleri, kültürü, geleneklerine dair metinler var. Bir öğrenci 5’inci sınıftan 8’inci sınıfa kadar okuduğunda artık çok rahatça kendisini rahatça Kurmancî ya da Zazakî ifade edebiliyor.”
“Okullarda okutulan kitaplar Kürtçe hocaları tarafından hazırlanıyor”
Bu sınıflarda okunan ders kitaplarını kim ve kimler hazırlıyor? Merak edilen sorulardan biri de bu. Şaybak, bu konuda da ailelerin rahat olması gerektiğine vurgu yaparak, “Ailelerimiz bilsinler ki bu ders Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı tarafından resmen kabul edilmiş ve resmi eğitim sisteminde yer almıştır. Bu Kürtlerin bir hakkı. Kitaplar ilk başta Mardin Artuklu Üniversitesi’nden bir grup Kürtçe öğretmeni tarafından oluşturulan komisyon tarafından hazırlanıyordu. Ama şimdi Bingöl Üniversitesi’nden hocalar hazırlıyor. Bu materyaller ortaokullardaki öğrenciler için son derece iyi ve doyurucu nitelikte” dedi.
“Cizre’de Kürt dilinin bir prestiji var”
Erol öğretmen, Kürtçe konuşma oranının yüksek olduğu yerlerden birinin de Cizre olduğunu şöyle anlattı:
“Gerçekten de Cizre’de Kürtçe’nin bir prestiji var. Toplum içerisinde, çarşıda, pazarda, her yerde insanlar çok rahatça kendilerini Kürtçe ifade ediyor. O yüzden benim için de rahattı. Burada öğrenciler aile içerisinde Kürtçe konuştukları için derslerde de zorlanmıyorlar, daha başarılı oluyorlar. Çünkü aileler dillerine değer veriyor ve bu yüzden çocuklar evde, sokakta, okulda daha rahat davranabiliyor.”
Seçmeli de olsa öğrencilerin okulda Kürtçe ders gördüğünü ve öğretmenin Kürtçe konuştuğunu gördüğünde psikolojisinin değiştiğini belirten Şaybak, bu şekilde oto sansürün kırıldığını söyledi.
Şaybak, “Maalef, geçmişte Kürtçe hakkında oluşturulan yargılar, yasaklar nedeniyle insanlar kendi dillerinden utanır olmuştu. Ama öğrenciler gelip okulda ders görmeye başladığında, bu yargıları da kırmış oluyor. Gelip Kürtçe hikayeler, kitaplar okuyorlar. Bu ders sayesinde çocuklar kendi dillerinin de diğer diller gibi olduğunu görüyor” dedi.
Erola Şaybak, bununla birlikte okul yönetimlerinin dil dersleri yerine diğer seçmeli dersleri tercih etmesinin ve Kürtçe derslere ayrımcı yaklaşımların öğretmenleri zorlayan hususlar olduğunu söyledi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın