Haber Merkezi- Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubesi “Mahabad Kürdistan Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 74’ncü yıl dönümüne” adlı panel düzenledi.
KESK Van Şubesi, Mahabad Kürdistan Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 74’ncü yıl dönümü vesilesiyle bugün panel düzenledi.
Moderatörlüğünü KESK Van Şubeleri Dönem Sözcüsü Bedri Yamac’ın yaptığı panelde konuşmacı olarak Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen Hasan Umar ve Kürt yazar Qahir Bateyi katıldı.
Panelde konuşan Hasan Umar, Kürdistan Cumhuriyeti’nin 11 ay devam ettiğini hatırlatarak, sözlerine şunları ekledi:
“Yani bir yılını bile doldurmuş değil. Cumhuriyetin kuruluşunda çok büyük sıkıntılar yaşandı. Mahabad Cumhuriyeti’n 2. Dünya Savaşı’ndan sonra kuruldu. O zamanlar müttefik devletler vardı. Rusya ve Sovyetler vardı içinde. O zamanlar İran’da da Şeyh Rıza Pehlevi tahttaydı. Fikriyatı Hitlerindi. Hitlerle ilişkileri vardı. Fakat dünya savaşında ‘kimsenin arkasını tutmuyorum’ diyordu. Müttefik devletler bu durumdan haberdar olunca Şeyh Rıza Pehlevi’yi tahttan indirip petrole el koymayı düşünüyorlardı. Çünkü petrol onlar için çok değerliydi. O yüzden İngilizler ve Sovyet Rusya 1941’de İran’ı işgal ettiler. O dönemler Doğu Kürdistan Sovyet Rusya’nın etkisi altına alındı. Sovyet Rusya devleti kurulunca devlet balkanları için yeni demokrat partiler kurmak, komünist örgütsel çalışmalarını yapması için önerileri vardı.”
74’ncü yılında Kürdistan Cumhuriyeti’ni, Qazi Muhammedi ve şehitlerini anarak konuşmasına başlayan Kürt yazar Qahir Bateyi de, "Qazi Muhammed’in ailesi yüzyıllardır toplum içinde adaleti sağlayan aile olarak bilinir” dedi.
“Toplum için etki yaratan Muhammed ailesi herkes tarafından değer verilen ve sevilen bir ailedir. Dindar, yurtsever ve entelektüel bir ailedir” diyen Bateyi, konuşmasına şöyle devam etti:
“Ulusal bilince sahip kişilerdir. Qazi Muhammet ilk eğitimini babasının yanında alıyor. Fakat ulusal bilincin açığa çıkmasında amcasından etkilenmiştir. Muhammed çocukluğunda bile öncü olarak görülüyor. Toplum genç yaşında bile ona değer veriyor. Cumhuriyetin kuruluşundan önce de (Pêşeva Qazi) isim verilmişti kendisine. Dindarlıktan çok entelektüelliği ile ön plana çıkıyor. Küçük yaşlarda, Kürt ve arasına hiç set çekmedi. İnsanlar onun yaşamında Kürt kültürünü görüyor. Muhammet, Cumhuriyet edildikten sonra Kürdistan kadın birliğini kuruyor. O zamanlar bile kadının özgür olmasını istiyor. ‘Nasıl ki erkek kendini özgür görüyorsa, hak sahibi görüyorsa kadınlar da öyle özgür olacak’ dedi. Belki şimdi sıradan gelebilir ama o zamanlar çok zordu bunlar."
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın