Kürt partilerden DTK’nin çağrısına yanıt: Ulusal Birlik Kürdistani partilerle olur
Aydın Bayram/Necmi Orta
Erbil (Rûdaw) – PSK, PAK ve PAKURD yöneticileri, HDP’nin kendisini “Türkiye partisi” şekinde tanımladığını ve dolayısıyla Diyarbakır’da düzenlenen “Ulusal Birlik Çalıştayı”nın Kürt ulusal birliğini temsil etmediğini söyledi.
Diyarbakır’da, Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde 8 Kürt partisinin katılımı ile “Ulusal Birlik Çalıştayı” düzenleniyor.
Çalıştaya, Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Kürdistan Demokrat Platformu (PDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T) ve Azadi Partisi temsilcileri ile birlikte kanaat önderleri ve bazı sivil toplum örgütü temsilcisi de katılıyor.
Toplantıda yer alan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, Rûdaw aracılığıyla çalıştaya katılmayan partilere de çağrıda bulunarak, “Bu önemli günlerde Kürtlerin yüz yılı tartışılıyor. Ya biz önümüzdeki yüz yılı başarıyla, statü kazanmış Kürt ve Kürdistan kimliğiyle yaşayacağız ya da bir yüz yıl daha kaybedeceğiz. Ama biz kaybetmeyelim diyoruz. Kürdistani partilerimize gelin diyoruz” demişti.
Tek: Bu amaç ve araçlar ulusal birlik için uygun değil
Diyarbakır’daki toplantıya katılmamalarının gerekçelerini Rûdaw’a anlatan Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkanı Mesut Tek, çalıştaya öncülük eden Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kendisini “Türkiye partisi” şeklinde vasıflandırdığını belirtti.
Tek, “HDP kendisini Kürdistani bir parti değil, Türkiye partisi olarak tanımlıyor. O zaman bu haliyle HDP bu amacı gerçekleştirmeye yönelik uygun bir araç değil. Kuşkusuz HDP’nin kendini nasıl ifade edeceği kendilerinin bileceği birşeydir. Bunu partiyi eleştirme anlamında söylemiyorum" dedi.
Mesut Tek, “Biz Kürdistani bir partiyiz. Kalıp Türk soulunu bir araya getirip Türk ulusal birliğini sağlayalım diyebilir miyiz? Bu bizim işimiz değil. Dolayısıyla bu Kürt partiler için de bir problem” ifadelerini kullandı.
PSK olarak 24 Haziran seçimlerinde diğer Kürt partilerle birlikte ittifak geliştirmelerine rağmen sonrasında bu ittifakın belli sebeplerle yürümediğini hatırlatan PSK Genel Başkanı Tek, “İkinci sebep de o süreçte Kandil’den gelen mektuptu. Mektupla birlikte Kürdistani İttifak çarpıtılmaya çalışıldı. HDP bu mektuba karşı net bir tavır sergilemedi. Bu da bizim açımızdan güven kırıcı oldu ve HDP’yle güven problemimiz var” şeklinde konuştu.
Mesut Tek, Ulusal birlik için amaç ve araçların uygun olması gerektiğini ancak bu şartlarda her ikisinin de kendileri açısından uygun olmadığını söyledi.
Özçelik: HDP ulusal ve Kürdistani bir parti değil
Rûdaw’a konuşan Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik de, “HDP ve bazı parti ve örgütler düzenledikleri toplantıya katılmamız için PAK’I da davet ettiler. Ancak PAK ve PSK olarak ortak bir açıklama ile toplantıya katılmayacağımızı açıkladık” dedi.
“Biz HDP ve bazı parti ile örgütlerin gerçekleştirdiği toplantı ve girşimişi ulusal birlik girişimi olarak görmüyoruz. HDP ulusal ve Kürdistani bir parti değil” diyen Özçelik, bu girişimin ulusal ittifakın önünün kapatılması adına yapıldığını savundu.
Özçelik, “Kürdistan’da ulusal ittifakın muhattapları PAK, PSK, HAK-PAR, Kuzey Kurdistan'daki PDK potansiyeli ve dindar Kürtlerin temsil ettiği potansiyeldir. Biz PAK olarak bu potansiyeli oluşturan güçlerle gerçek ulusal ittifakı örmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Arısoy: Ankara’da Türkiyeci, Diyarbekir’de Kürdistani olamazsınız
Rûdaw’a yazılı açıklamada bulunan Kürdistani Parti (PAKURD) Başkanlık Divanı Üyesi Leyla Arısoy da parti olarak Kürdistan’ı ve onu bir araya getirenleri “Türkiyeci çizgiden ayrı olarak tanımladıklarını” söyledi.
“Bugün Diyarbekir’de gerçekleştirilen toplantı ne yazık ki ilan edildiği gibi bir Kürt ittifakı, Kürt ulusal birliği veya Kürdistani ittifak değil” diyen Arısoy açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Çünkü her şeyden önce toplantıyı gerçekleştirenlerin büyük çoğunluğu Türkiyeci siyaseti programlarının ve siyasi anlayışlarının merkezine koyuyorlar ve bu sebeple de yakında gerçekleşmesi muhtemel bir erken seçim için ittifak arayışındalar. Bunu kabul etmemiz mümkün değil.
Biz Kürdistan’ı ve onu bir araya getirenleri Türkiyeci çizgiden ayrı olarak tanımlıyoruz. Kürtlerin bir millet olduğunu, Kürtlerin milli talepler doğrultusunda bir araya gelmeleri gerektiğini, anadilde eğitim hakkından Kürtlerin kendi kaderini tayinine kadar bütün basamaklarda milli anlayışı savunuyoruz.”
“Ankara’da Türkiyeci, Diyarbekir’de Kürdistani olamazsınız” diyen Arısoy, HDP’nin bugün Kürtlerden en çok oy alan parti olması onu Kürt partisi yapmadığını belirtti.
PAKURD Başkanlık Divanı Üyesi Leyla Arısoy, “AKP, CHP ve hatta MHP de hatırı sayılır bir Kürt oyu alıyor. O halde siyasi söyleme bakılması gerekiyor. Bugün çalıştayın çoğunluğunu oluşturan HDP, DTK ve aynı hattaki diğer parti ve hareketler hendek olaylarından sonra Kürtler nezdinde itibar kaybettiler ve Türkiyeci siyasetleri iflas etti. Bu yüzden Kürdistanilere ve Kürt milliyetçilerine ihtiyaçları var. Onlar üzerinden yeniden kendilerini Kürtler arasında meşru kılmak istiyorlar” değerlendirmesinde bulundu.
Arısoy, “Diğer taraftan hiçbir siyasi söylemi olmayan ve seçimlerde koltuk kapma telaşında olanlar var. Bizim Kürt birliği için herhangi bir önkoşulumuz yok ama tutarlı olmak ve Kürdistani ilkelere dayanmak zorunluluğumuz var. Bugün bir seçim ittifakı arayışının Kürt Ulusal Birliği adıyla yapılması halkımızın ihtiyaç duyduğu hakiki Kürt birliğinin altını boşaltıyor. Seçim ittifakı yapmak ayıp değil ama Kürtlerin geleceğini bu şekilde heba etmek hem ayıp hem de affedilemez bir durumdur” ifadelerini kullandı.
Pirani: Ulusal birlik ulusalcılarla olur
Daha önce basında çalıştaya katılacağı yönünde haberler çıkan Azadî Hareketi, son anda çalıştaya katılmayacağını açıkladı.
Rûdaw’a konuşan Azadî Hareketi Başkan Yardımcısı Metin Pirani, “Ulusal birlik ulusalcılarla olur. Yönü Ankara, Şam ve Tahran’a dönük olanlarla değil” dedi.
Geçtiğimiz hafta PSK, PAK ve HAK-PAR temsilcileri Diyarbakır’da "Ulusal İttifak" toplantısı gerçekleştirmişti.