Schinas’tan göçmenlere uyarı: Aslında cehenneme bilet alıyorsunuz

Erbil (Rûdaw) - Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, Lukaşenko yönetiminin göçmenleri Avrupa’ya karşı politik bir araç olarak kullandığını, bu konuda kaçakçılık şebekeleri ile işbirliği yaptığına dair ellerinde kanıt olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği, Belarus üzerinden Polonya'ya ve oradan da Avrupa ülkelerine geçmeye çalışan göçmenlerle ilgili diplomatik çabalarını yoğunlaştırdı.

Bu kapsamda AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, Irak'ın başkenti Bağdat'a geldi.

Margaritis Schinas, bu akşam Rûdaw TV yayınlanacak olan özel mülakatta Rebaz Ali’ye konuştu, Irak, Kürdistan Bölgesi, Suriye ve diğer ülkelerden giden göçmenlerin durumu, göçün önlenmesi için yürütülen diplomatik çabalar ve Bağdat ziyareti hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Bu normal bir göç değil, insanlar cehenneme bilet alıyor”

“İlk başta şunu belirtmek istiyorum, bugün yaşanan göç normal bir göç değil, farklıdır” diyen Margaritis Schinas, “Bu, siyasi kazanımlar uğruna insanları araç olarak kullanan totaliter bir rejimin Avrupa Birliği’ne karşı çok yönlü ve jeopplitik bir tehdittir” ifadelerini kullandı.

Belarus makamlarının “Avrupa’ya saldırmak için” insanları politik bir araç gibi kullandığını belirten Margaritis, “İnsanları Erbil'den Almanya'ya güvenli bir şekilde seyahat edebileceklerine ikna edebilmek için kaçakçılarla birlikte çalışıyorlar. Ancak gerçekte bu insanlar cehenneme bilet alıyor, sıcaklığın sıfırın altında beş derece düştüğü, çıkış yolu olmayan bir ormana sürüklüyorlar” diye konuştu.

Şu anda göçmenlerin geldikleri ve geçtiği ülkelerle görüşmek üzere Bağdat’ta bulunduğunu aktaran Margaritis Schinas, bu zor durumda göçün sona erdirilmesi konusunda Avrupa ile işbirliği yapıldığından emin olmak istediklerini söyledi.

“BAE, Lübnan ve Türkiye'nin işbirliği arzusundan çok memnunuz”

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, “Bu ülkelerden beklentiniz nedir?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Ülkelerle yaptığım görüşmeler iki kısımdan oluşuyor; Öncelikle göçmenlerin transit geçtiği ülkelerden, hava yollarını veya havalimanlarını bu çok yönlü saldırının bir parçası olmasına izin vermemeye çağırıyoruz. Görüştümüz herkesin BAE, Lübnan ve Türkiye'nin hava yolu ile yapılan seyahatlerde bizimle işbirliği yapma arzusundan çok memnunuz. Bu amaçla yapılan seferlerin sayısını sıfırlamak istiyoruz. Görüşmelerin ikinci kısmı ise direk göçmenlerin geldiği ülkelerle. Irak gibi vatandaşları bu politik aracın bir parçası haline gelen ülkeler mesela. İnsanların durumdan haberdar olmasını ve kaçakçıların yalanlarına inanmamasını sağlamak için hükümetle birlikte çalışmak ve onları geri getirmek, yeni bir hayata başlamalarını sağlamak için her türlü çabayı göstermek istiyoruz.”

“Kaçakçılar ile Lukaşenko rejimi arasında bağlantıyı gösteren kanıtlar var”

Belarus'un kaçakçılarla işbirliği yaptığı konusunda ellerinde herhangi bir kanıt olup olmadığı sorusuna Margaritis Schinas, “Uluslararası kaçakçılık ağları ile Belarus'taki Lukaşenko rejimi arasında bağlantılar olduğuna dair çok sağlam ve güvenilir istihbari kanıta sahibiz. İnsanları öğrenim vizesi, turist vizesi ve çalışma izni alabileceklerine ve yanı sıra sınırı güvenli bir şekilde geçip Avrupa'ya ulaşabileceğine inandırıyorlar ki gerçekte böyle olmuyor. Çünkü Minsk'e vardıklarında Belarus rejiminin özel kuvvetleri onları otobüsle o ormana götürüyor, orada bırakıyor ve ne içeri girmelerine ne de geri dönmelerine izin veriyor. Bu, Avrupa'nın son diktatörü ile kaçakçılık şebekelerinin işbirliği yaptığını kanıtlıyor ki biz de bitirmekte kararlıyız” yanıtını verdi.

Belarus yönetiminin kaçakçılarla işbirliği yaparak göçmenleri Avrupa sınırlarına taşımasındaki amacı anlatan Schinas, “Hatırlarsanız, geçen yıl Aralık ayında Minsk bir muhalefet liderini tutuklamak amacıyla iki Avrupa başkenti arasında uçan bir sivil uçağı düşürmek tehdidiyle savaş uçağı kullanmıştı. Bu olayın hemen ardından AB, Balarus rejimine yaptırımlar uyguladı. Eminim yapılması gereken en doğru şey de buydu, çünkü olanlar çok şok ediciydi. Avrupa'da bir savaş uçağıyla sivil uçağa tehdit! Bu asla görmek istemediğimiz bir şey. Ancak bu rejim, Avrupa yaptırımlarına yanıt vermenin en iyi yolunun bu çok taraflı tehdidi organize etmek olduğuna inandı. Yani insanları göç yoluyla insanları kullanmak istedi. Bu çok akılsızca bir şey ve başarılı olamaz” yorumunu yaptı.

“Rusya'nın AB'ye böyle bir saldırıda bulunacağına inanmıyorum”

Margaritis Schinas, “Sizce bu konuda Rusya'nın rolü nedir? Rusya'nın Avrupa’ya yönelik bir girişimi midir?” sorusuna ise, “Bunu söyleyecek durumda değilim ve elimde buna yönelik herhangi bir kanıt yok. Yalnızca Belarus rejimi hakkında belgelerimiz var. Rusya'nın AB'ye böyle bir saldırıda bulunacağına inanmıyorum. Fakat Minsk’in yaptıklarından ne kadar haberdar olup olmadıklarını da bilmiyorum” şeklinde yanıt verdi.

“Bana şans verirseniz Kürdistan halkı ile konuşurum”

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell''in “göçmenlerin çoğun Irak Kürdistanı'ndan geliyor” şeklindeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Schinas, AB'nin konu hakkındaki görüşlerini şu sözlerle dile getirdi:

“Bu konuda yorum yapmak istemiyorum, insanlar göç etmek istiyor. Benim temel meselem, bu insanların kaçakçıların yalanlarına inanıp göç etmeleri. Düşünün sizi Erbil'den Frankfurt'a veya Beyrut'tan Münih'e götüreceğimizi söyleyen ve bunun normal bir fırsat ve teklif olduğuna inandırıyorlar. Ama hayır öyle değil, bu bir aldatmacadır. İnsanlar buna inanmamalı. Bana bir şans verirseniz, Kürdistan Bölgesi halkıyla konuşurum. Onlara bu sözlere inanmamalarını ve göç etmemelerini söylerim çünkü bu normal bir göç değil. Fakat onlar farklı bir sahtekarlığın parçası oluyorlar. Özellikle eşi ve çocuğu olan kişiler bundan kaçınmalıdır.”

Önümüzdeki süreçte Erbil'e de gelmeyi planladığını düşündüğünü Margaritis Schinas, Erbil’in de göçmenler konusunda kendileri ile işbirliği içerisinde olduğunu görmek istediklerini kaydetti.

Schinas, “Kürdistan Bölgesi yönetiminin bizimle işbirliğinde rol oynaması çok önemli çünkü seyahat edenlerin büyük bir kısmı Iraklı Kürtler” dedi.

“Irak hükümeti Belarus ile geri dönüşleri organize etmeli”

Mevcut durumda için insani yönünü önemsediklerini dile getiren AB’li yetkili, hava seferlerini azaltmanın yanı sıra geri dönüşleri ayarlamak için de Bağdat hükümetiyle görüştüklerini bildirdi.

Schinas, “Bunun gerçekleşmesi için Irak hükümeti Belarus makamları ile diyalog kurmalı ve geri dönüşleri organize etmelidir. Gönüllü ve zorunlu dönüş. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve BM ajansları ile işbirliği yapmaya hazırız, çünkü Minsk'te ofisleri var ve ormanlardaki mültecileri ziyaret etmelerine izin veriliyor. Bu nedenle ormandaki insanlarla görüşüp dönüş için ikna etme ve dönüşlerini organize etmede rolleri çok önemlidir. Irak hükümetiyle işbirliğine hazır değiliz. Sadece geri dönüşlerinde değil, işbirliğimizle yeni bir hayata başlamaları konusunda da” değerlendirmesinde bulundu.

Margaritis Schinas, “ Bu çabalar için Irak ve Kürdistan Bölgesi hükumetine herhangi bir mali yardım sağlıyor musunuz?” sorusunda, “Irak hükümeti talep ederse AB’nin yardımları ile bu insanalrın dönüşünü ve topluma karışmaları konusunda yardımcı olabiliriz” yanıtını verdi.

“Avrupa, savaştan, diktatörlükten ve baskıdan kaçanlara sığınaktır”

“Avrupa'nın savaştan, diktatörlükten ve baskıdan kaçan sığınmacılar için bir sığınak olarak kalacağını söyleyebilirim” diyen Schinas. “Ama yaşanan durum bu değil, bu bir tehdittir. Sığınma başvurusunda bulunan bir aile değil, polis ve özel kuvvetler tarafından sistematik olarak teşvik edilen binlerce insan var. Kaçakçılara güvenerek yola çıkanlara bu mesajı tekrarlamak istiyorum; onlara inanmayın. Size Avrupa'ya bilet almıyorlar, soğuk bir ormana bilet alıyorlar” ifadelerini kullandı.

Polonya sınırındaki mültecilerin durumuna ilişkin “Bir insan kriz yaşanmasından endişelenmiyor musunuz?” sorusunda Margaritis Schinas, şu sözlerle yanıt verdi:

“Belkarus kapalı bir devlet, hiçbir teklifle ve işbirliğine yol vermiyor. O ormanın etrafındaki durumu öyle düzenlemişler ki, Avrupa'ya saldırmak için kullanacaklarına ve bunun kendi çıkarlarına olduğuna inanıyorlar, insanları rehine olarak kullanıyorlar. Bu nedenle, işbirliği yapmanın tek yolu BM, UNHCR ve diğer örgütlerle çalışmaktır. BM Mülteci İşleri Yüksek Temsilcisi Filippo Grandi ile görüştüm ve göçmenler konusunda bizimle işbirliği yapacaklarını söyledi. Daha önce de değim gibi, bir an önce geri dönmelerini sağlayacak seferler organize edilmeli ki orada bulunan insanlar bu kötü durumdan kurtulsun.”

“Bir felakete yol açacak şekilde insanların kullanıldığını” belirten Schinas, “Ama olayların büyüyüp savaş ve güvenlik operasyonu gerektireceğine inanmıyorum” dedi.

“Bu çok yönlü tehdit ve saldırının bir parçası olmayın”

Irak ve Kürdistan Bölgesi halkına da mesaj veren Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, “AB'yi dost olarak görmelisiniz. Biz bu ülkenin dostuyuz. Irak'ta barışı ve demokrasiyi yeniden tesis etmek için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Terörle mücadele etmiş bir ülkedir, zorluklardan ve birçok kötü durumdan geçmiş bir ülkedir. Geçmişte Avrupa işbirliğinden destek alınmıştır. Avrupa'daki herkes Irak'ın başarılı olmasını istiyor. Mesajım şu; biz sizinle dostuz ve yanınızdayız. Bir diğer mesajım ise gerçek dostlar birbirlerine karşı açık ve dürüsttür. Bu yüzden kaçakçıların sizi kullanmalarına izin vermeyin, yalanlarına inanmayın. Bu olanlar, çok yönlü bir tehdit ve saldırıdır ve bunun bir parçası olmayın” şeklinde konuştu.

Irak’ın göçleri engellemek için Belarus ile hava seferlerini Temmuz ayında durdurduğunu, Bağdat ve Erbil’deki Belarus konsolosluklarının çalışmaları da askıya aldığını hatırlatan AB’li yetkili, Irak ve Kürdistan Bölgesi yönetiminden kaçakçılara karşı katı bir yaklaşım içerisinde olmalarını istedi.

Margaritis Schinas, “Bu bölgenin (Ortadoğu) birçok yerinde çok geniş ve iyi organize edilmiş uluslararası kaçakçılık ağları ve faaliyetlerine dair kanıtlar var. Irak'ta görüştüğüm yetkililer, bunlara karşı şiddetle mücadele edeceğileri konusunda bana güvence verdi ve bu alanda başarılı operasyonlar yürüttüklerini duyurdular” dedi.