Alman askerlerinin Kürdistan Bölgesi ve Irak’taki görev süresi uzatıldı

Erbil (Rûdaw) – Almanya Hükümeti IŞİD’e karşı mücadele kapsamında, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde bulunan askerlerinin görev süresini 31 Ocak 2026'ya kadar uzatma kararı aldı.

Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Wolfgang Büchner, Berlin'de yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu'nun Irak'taki Alman askerlerinin görev süresini 31 Ocak 2026'ya kadar uzatma kararı aldığını açıkladı.    

IŞİD’in yeniden canlanmasının önlenmesi için Irak ordusu ve güvenlik güçlerine sürdürülebilir bir şekilde destek vermeyi amaçladıklarını ifade eden Büchner, bu misyonla Irak'ın istikrarının sağlanmasına katkıda bulunmayı hedeflediklerini belirtti.

 “Talep Irak Hükümetinden geldi”

Irak Hükümeti’nin IŞİD tehdidine karşı Almanya'nın desteğini sürdürmesini talep ettiğini kaydeden Büchner, "Alman Silahlı Kuvvetleri, IŞİD'e karşı mücadeleyi desteklemek üzere NATO'nun Irak Misyonu'na (NMI) ve Birleşik Ortak Görev Gücü-Doğal Kararlılık Operasyonlarına (CJTF-OIR) katkıda bulunmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.

“Asker sayısı en fazla 500 olacak”

Almanya Hükümeti Bakanlar Kurulu kararına göre, asker sayısı en fazla 500 ile sınırlandırıldı. Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararın gelecek hafta Federal Meclis'te görüşülüp onaylanması bekleniyor. 

2014’den beri IŞİD’e karşı Uluslararası Koalisyon Güçleri içerisinde yer alan Almanya, Peşmerge Güçleri’ne özellikle silah ve mühimmat temininde önemli rol üstlendi.

Öte yandan Alman ordusu NATO görevi kapsamında 2020'den itibaren Peşmerge ve Irak Güçleri’ne radar ve gözetleme uçakları sağlayarak, havadan gözetleme ve istihbarat toplama faaliyetlerinde yardımda bulunuyor.

ABD askerleri Irak’tan tamamen çekiliyor

Öte yandan Irak ve ABD arasında, "Amerikan askerlerinin ülkeden çekilmesine" yönelik görüşmeler sona ermişti. Amerikan askerinin Irak'tan iki yıl içerisinde tamamen çekilmesi konusunda anlaşmaya varılmıştı.