Dersim (Rûdaw) - Dersim’de "özel güvenlik bölgesi" uygulaması, sürü sahiplerini tedirgin ediyor.
Kuzey Kürdistan’ın (Türkiye Kürdistanı) Dersim kentinde son dönemde PKK’ye yönelik artan operasyonlarla birlikte birçok alan “özel güvenlik bölgesi” ilan edildi.
Dersim’in birçok bölgesinde özellikle sürü sahiplerinin yoğunlukla gittiği yaylaların bulunduğu Ovacık ve Pülümür bölgelerinin “özel güvenlik bölgesi” ilan edilmesiyle, Mayıs ayında yaylalara çıkmayı düşünen sürü sahiplerini endişelendirdi.
Köylüler: Emekler karşılıksız
Aylarca yaylalarda verdikleri emeğe rağmen, karşılığını almadıklarını belirten sürü sahipleri, yaylalarda yasakların sürmesi halinde ekonomik olarak olumsuz etkileneceklerini belirtiyorlar.
Tunceli Valiliği’nden, sık sık uygulamaya konulan “özel güvenlik bölgesi” kararından vazgeçilmesini isteyen sürü sahipleri, devletin kendilerine destek vermesini bekliyor.
Dersim’in Pertek ilçesine bağlı Corovan köyünde hayvancılık yaparak geçimini sağlayan vatandaşlar, sürülerini yaylalara rahat bir şekilde çıkarmak istiyor. Yaylaya çıkma sürecinde birçok sorunla karşılaştıklarını belirten köylüler, devlet yetkililerinin zaman zaman kendilerine “terörist” yakıştırmasında bulunduklarını dile getirdi.
“Terörist deniliyor”
Rûdaw’a konuşan Dersim köylüsü Ali Haydar İmre, yayla yasağının devam etmesi halinde çok zor günler geçireceklerini belirterek şunları söyledi:
“Baharla birlikte yaylalara gidiyoruz. Yaylalar da şu an açık değil, hayvanlarımız perişan oluyor. Haziran ayı geliyor, ne olacak? Haziran’a kadar hayvanlarımız burada telef olur. Bundan bir gelir elde edemeyiz. Sadece ben değilim, koyun sayısı çok. Yayla var, ama serbest değil. Ne olacak bu durum? Emeğimizin karşılığını alamıyoruz.
Yaylalara gidip gelince, bize ‘teröristsiniz’ diyorlar. Birçok yakıştırmada bulunuyorlar. Bu yüzden kendimizi sürekli aşağılanmış hissediyoruz. Bunun çaresi nedir? Ne olacak? Göğsümüzü gere gere yaylalara gidip geliyoruz. Bize diyorlar ki siz teröristsiniz. Ne teröristi, kim teröristtir? Biz ekmeğimizin peşindeyiz. Buradakiler çocuklarımız ve çobanlarımızdır.”
“Mağdur oluruz”
Geçimini hayvancılıkla sağladıklarını, bu işin ise emek istediğini dile getiren Saniye Aday ise,"Kuzular Şubat’ta doğuyor, zahmeti çok, sabah-akşam emziriyoruz. Başka işimiz yok, bu işle uğraşıyoruz. Bu aralar yaylalara gitmek de yasak. Yaylalar açık olursa biz de rahat ederiz. Koyunlar sıcakta burada yaşayamaz. Aksi halde mağdur oluruz” diye konuştu.
Dersim’deki mevcut yaylaların sürü sahipleri için yeterli olduğunu ancak yasak olması halinde belli yaylalara yığılmasından ötürü sıkıntı yaşanacağını dile getiren Günay Acım şunları ifade etti:
“Yaylaların bir kısmı yasak. Ovacık yasak, açık olan yaylalara ise çok fazla yığılma oluyor. Çok yığılma olunca o yayladan verim alamıyoruz. Böyle olunca da sorunlar çıkıyor. Ya başka yere göç etmek zorunda kalıyoruz, ya da eski yerimize dönmek zorunda kalıyoruz. Devlet mera konusunda destek ve yardım ederse daha çok mutlu oluruz.”
Tunceli Valiliği geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada; Dersim merkez, Ovacık, Pülümür, Hozat ve Nazımiye ilçelerinin de içinde bulunduğu 31 bölgede, 17-31 Mart'ta özel güvenlik bölgesi ilan edildiğini duyurmuştu.
Valilik açıklamasında, “Halkımızın can ve mal güvenliği için özel güvenlik bölgelere mülki amirin izni olmadan girişler yasaklanmıştır” açıklamasında bulunmuştu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın