Dılşad Şehab: Kürdistan Bölgesi Başkanının rolü takdirle karşılandı

18-02-2024
Etiketler Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Dılşad Şehab 60. Münih Güvenlik Konferansı Başkan Neçirvan Barzani
A+ A-

Haber Merkezi – Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Dılşad Şehab, Münih Güvenlik Konferansının üçüncü gününde Başkan Neçirvan Barzani’nin çok önemli bir dizi görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi. Şehab, "Görüşmelerde Irak federal sisteminin uygulanmasına dönük tehditler ele alındı” dedi.

 Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Dılşad Şehab, 60. Münih Güvenlik Konferansının son bulması ardından düzenlediği basın toplantısında Kürdistan Bölgesi’nin dünyaya verdiği mesaja ilişkin şunları söyledi:

"Kürdistan Bölgesi'nin dünyaya, bölgeye ve bu konferansa katılan liderlere mesajı şuydu; sorunların çözümü için Irak federal yetkilileriyle diyalog ve anlayış politikası izlemeye devam ediyoruz."

Dilşad Şehab, özellikle Kürdistan Bölgesi Başkanı ile Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani'nin Münih'te yaptığı görüşmeden sonrasında Kürdistan Bölgesi ile Irak federal hükümeti arasında sorunların çözümü konusunda göreceli bir ilerleme kaydedildiğini belirtti.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Münih Güvenlik Konferansı oturum aralarında bir dizi lider, dışişleri ve savunma bakanı, kongre delegasyonu, parlamenter ve Irak başbakanı da dahil olmak üzere çok sayıda yetkili ve siyasetçi ile bir araya geldi.

Şehab, "Bu toplantılarda bütçe ve maaşlar, Kürdistan Bölgesi'nin haklarının sağlanması ve Kürdistan Bölgesi petrolünün ihracatı gibi konular görüşüldü" dedi.

Irak hükümetinin şikayetçi olması üzerine 25 Mart 2023’te Paris Tahkim Mahkemesi Kürdistan Bölgesi petrolünün Türkiye üzerinden dünyaya ihracatını durdurdu.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracının durdurulmasından en fazla kaybedenin Irak olduğunu ve milyarlarca dolar zarar ettiğini söyledi.

Dilşad Şehab, Münih Güvenlik Konferansı'nda İran Devrim Muhafızlarının Erbil'i bombalaması gibi Kürdistan Bölgesi'ne yönelik tehditler ve "yasadışı" grupların saldırıları ile  bölgenin güvenliğine yönelik tehditlerin ele alındığını söyledi.

Hamas’ın İsrail’e saldırısı ile başlayan savaşla birlikte 17 Ekim 2023'ten bu yana Kürdistan Bölgesi, Rojava, Irak ve Suriye'deki ABD güçleri, üsleri ve çıkarları, ABD'nin Gazze'deki savaşta İsrail'e yardım ettiği gerekçesiyle defalarca saldırıya uğradı.

Sözcü Şehab "Bölgenin güvenliğinin birbirine bağlı olması nedeniyle bu durumun endişe verici olduğu vurgulandı" ifadelerini kullandı.

''Federal sistemin uygulanmasına yönelik bir tehdit algısı var''

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Dılşad Şehab, Başkan Neçirvan Barzani’nin gerçekleştirdiği toplantıların bazı konularının iç meseleler ve Irak'ta federal sistemin uygulanmamasına yönelik tehditler olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

 “Bazı federal hükümet yetkilileri sanki Irak'ta merkezi bir hükümet varmış gibi davranıyor; Maalesef bazı yetkililer Kürdistan Bölgesi'ne federalizm hakkı tanıyan  Irak anayasasına uymuyor."

''Neçirvan Barzani'nin etkisi takdir edildi''

Görüşmelerde Kürdistan Bölgesi’nin Irak ve Ortadoğu’daki rolü ve konumunun önemine odaklandığını dile getiren Şehab, "Kürdistan Bölgesi Başkanının rolü, farklı görüşleri bir araya getirmedeki etkisi nedeniyle büyük saygı ve  takdir topladı" dedi.

Sözcü, birçok ülke lideri ve yetkililerinden Kürdistan Bölgesi'nin uluslararası güven ve önem kaynağı olduğunu duyduğunu söyledi.

Münih Güvenlik Konferansı her yıl Alman federal eyaleti Bavyera'nın başkentinde düzenleniyor; Her yıl dünyanın dört bir yanından 450'den fazla lider, dışişleri bakanı, savunma bakanı ve diğer delegasyonlar katılmak üzere Münih'e geliyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli