ENKS’den ayrılan partiden sert eleştiri: Özerk Yönetim gibi davranıyor

18-02-2023
Rûdaw
Etiketler ENKS Rojava ŞAK Efrin Özerk Yönetim
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Özgürlük Akımı (Şepêla Azadî ya Kurdistanê - ŞAK), Suriye Kürt Ulusal Konseyi'nden (ENKS) çekildiğini açıkladı. ŞAK, ENKS'nin Rojava Özerk Yönetimi'ne alternatif olmak istediğini ancak “yöntemleriye ona benzediğini” bildirdi.

ŞAK’tan yapılan açıklamada, ENKS üyeliğinden tamamen çekilme kararı aldıkları, Yönetim Kurulu ve Konseylerle artık hiçbir bağlantılarının olmadığı belirtildi.

Açıklamada, ENKS'nin Rojava Özerk Yönetimi'ne alternatif olmak istediği ve ENKS'nin karar alma tarzının Özerk Yönetim'den farklı olmadığı vurgulandı.

ŞAK, ENKS'yi “kurucu politikalarına” geri dönmeye çağırdı.

Ayrılık kararı ile ilgili yapılan açıklamada, "ENKS üyeliğimizi tamamen sonlandırıyoruz. Bu karar kolay alınmadı. Partimizin tüm gücünü ENKS'nin başarısı için harcadık. ENKS, Özerk Yönetim'e alternatif olmak istiyor ama aslında onun gibi hareket ediyor. Taleplerimiz nettir: Siyasi ve mali çalışmalarda şeffaflık” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, ENKS’de kararların tek bir parti tarafından alındığı ve diğer partilerin görüşlerinin kabul edilmediği belirtilerek, “ENKS'de kararların tek bir parti tarafından alınması diktatörce bir eylemdir ve siyasi-ahlaki kuralların ihlalidir. ENKS, Efrin'in işgaliyle ilgili tutumunu değiştirmedi. ENKS önderliği ve partileri Efrin'in işgali meselesini görmezden gelerek tartışmanın önünü kesti. ENKS Kongresi’nden umutluyduk ama Efrin meselesini gündeme almamıza bile izin vermediler” denildi.

ŞAK açıklamasının devamında, "ENKS'nin mali konuları sistemli bir şekilde yönetemediği ve mali kararları sadece ENKS başkanının aldığı" kaydedildi. Açıklamada şöyle denilidi:

“ENKS mali konuları sistematik olarak yönetememekte ve mali kararları sadece ENKS Başkanı almaktadır. ENKS'de ana parti finans komitesini dağıttı, komite 5 yıldır toplanmıyor. ENKS'yi kurucu politikalarına geri dönmeye çağırıyoruz. ENKS'yi yöneten partinin ENKS'yi kurucu prensiplerine geri döndürmesini bekliyoruz. ENKS mevcut politikalarıyla ortaklarına zarar vermektedir.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli