5 bin eserle ‘Diyarbekir Kitaplığı’

Haber Merkezi - Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi (DÜ) Merkez Kütüphanesi bünyesinde kenti anlatan kitapların yer aldığı “Diyarbekir Kitaplığı” oluşturuldu.

 

DÜ Merkez Kütüphanesinde oluşturulan “Diyarbekir Kitaplığı”nda, Diyarbakır'ı anlatan 5 bin kitap bulunuyor.

 

Diyarbakırlı yazarlar Şevket Beysanoğlu ve Esma Ocak'ın kitaplarının bir kısmının da bağışlandığı kitaplıkta, yurt dışında yayınlanan ve Diyarbakır'ı anlatan kitapların da toplanması planlanıyor.

 

DÜ Merkez Kütüphanesi Dokümantasyon Daire Başkanlığı Şube Müdürü Songül Atlı, “Kütüphane bünyesinde kurulan kitaplığı, Diyarbakır ve çevresindeki illerle ilgili araştırmalarda, araştırmacıların merkezi haline getirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

Songül Atlı, Diyarbakır ve çevresiyle ilgili tüm araştırmalarda, bir araştırmacının aklına gelebilecek ilk yer olmayı hedeflediklerini belirtti.

 

Kitaplığı büyütmek istediklerini ve kentin birçok medeniyete evsahipliği yaptığını ifade eden Atlı, şöyle konuştu:

 

“Diyarbakır'ı şimdiki durumuyla değil, tarihten günümüze gelen tüm ayrıntıları bir araya getirmeye hedefliyoruz. Sadece kitaplar değil, bunun içerisinde broşürler ve görüntülü kaynaklar da var. Amacımız bunların hepsini bir araya getirip belirli bir standart çerçevesinde konforlu bir şekilde hizmete sunmaktır.”

 

Diyarbakır ile ilgili yayınlanmış en ayrıntılı kitaplardan biri olarak kabul edilen Amida'nın Türkçe baskısının ellerinde mevcut olduğunu söyleyen Atlı, şöyle devam etti:

 

“Celal Güzelses, Ziya Gökalp gibi şahsiyetleri anlatan kitaplar bulunmakta. Amacımız sadece Diyarbakır'ın tarih ile ilgili değil, kentin yetiştirmiş olduğu edebi, siyasi, psikolog, sosyolog, her türlü fikir insanların kitaplarının yayınlarını bulundurmak istiyoruz. Amaç burada sadece tarihi olarak bir araştırma yapmak değil, Diyarbakır'ı her yönüyle tanınmasını sağlamaktır.


Diyarbakır ile ilgili en eski yayınlardan olan Kara-Amid, Karacadağ dergileriyle 1800'lerden günümüze kadar Diyarbakır ile ilgili kitaplar ve nadir eserler de kitaplığımızda var.” (Kaynak: AA)