Av ruhsatına ‘keklik’ şartı

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Avcılar Derneği, av ruhsatı almak isteyen kişilere doğaya 3 keklik bırakma şartı getirdi.

 

Rûdaw’a konuşan Avcılar Dernek Başkanı Celal Ali, “Avcılık ruhsatı almak isteyenlere bundan sonra bir şartımız daha olacak. Talepde bulunan kişiler, ruhsat almadan önce doğaya 3 keklik bırakmak zorundalar. Bu şekilde, doğada bulunan kekliklerin neslinin tükenmesini engellemiş olacağız” şeklinde konuştu.

 

Edinilen bilgiye göre Kürdistan Bölgesi’nde avcılık yapan 2 bin kişiden sadece 67’sinin ruhsatı bulunuyor.

 

Konu hakkında Rûdaw’a konuşan Süleymaniye Çevre ve Ormancılık Müdürü Diyar Garib, “Eskiden bir kilometre yol ilerlediğimizde doğada çok sayıda yabani hayvana rastlayabiliyorduk. Şimdi yüzlerce kilometre ilerlediğimiz halde hiçbir yabani hayvana rastlayamıyoruz. Demek ki ülkemizde doğal yaşam zarar görüyor. Sebebi de sayıları gittikçe artan kaçak avcılar” şeklinde konuştu.

 

Bu durum bazı siyasetçilerin de gündeminde. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreter İkinci Yardımcısı Berhem Salih, “Bu güzel vatanımızın doğasını koruyalım ki gelecek nesillere bırakabilelim. Ayrıca yeşil alanlarımızı, doğadaki canlıları, çevremizi hepimiz korumalıyız. Bu sadece çevre polisleri ve görevlilerinin yapacağı bir iş değildir” şeklinde konuştu.

 

Polis, avcılık ruhsatı için kekliklerin doğaya bırakıldığı gün kaçak avlanan 12 kişiyi gözaltına aldı. Geçtiğimiz bir yıl içerisinde aynı suçtan gözaltına alınan 208 kişiye para cezası kesildi.