'Sur halkının umudu bu kış da dondu'

18-01-2020
Maşallah Dekak
Diyarbakır
Diyarbakır
Etiketler Diyarbakır Sur İlçesi Hendek Olayları
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde 2015’te yaşanan hendek çatışmaları ve ilan edilen sokağa çıkma yasağının üzerinden 5 yıl yıl geçti. 2016da çatışmalar sırasında yıkılan evlerin yerlerine yeni yapılar inşa edilmesi kararlaştırıldı ancak aradan geçen 4 yılda yalnızca 84 konutun inşe edildiği belirtiliyor.

Sur’da 11 Aralık 2015'te yaşanan çatışma ve yasakların ardından hazırlanan raporlara göre, tescilli 89 yapı ve tescile değer 247 yapının da olduğu 3 bin 569 tarihi yapı yıkıldı.

Hükümet yıkılan yapıların yerine 2019’un sonuna kadar bin 500 konut ve iş yeri açılacağı vaadinde bulundu ancak şu ana kadar yalnızca 84 ev inşe edildi.

Konu hakkında Rûdaw’a konuşan Sur Belediye Meclisi Ak Parti üyesi Adil Aydın, “İnşe neden mi durmuş, çünkü ev sahipleri devleti mahkemeye vermişler ve imar durmuş. Bu yüzden çok gecikti. Diğer yandan bütçe yok, yani doığrusu para yok. Fakat şimdi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gerekli bütçeyi ayırcak ve yakın zamanda evler inşa edilecek” dedi.

Sur’da dört yıldır evlerinin inşa edilmesini bekleyen aileler, bu kış da ümitlerini dondurmak zorunda kaldı.

Sur’daki bir mahallenin muhtarı olan Koçero Topdemir, mahallesi tamamen yıkıldığı için işlerini bir başka mahalledeki kahvehanede yapmak zorunda kaldığını söyledi.  

Koçero Topdemir, “2015 yılınd abazı mahallelerde sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve halen o yasaklar devam ediyor. Şimdi mahallede kimse yok, ilk gün nasılsa bugün de öyle. Tek bir çivi bile çakılmamış” dedi.

Ömürlerini Sur’da geçiren Şevket Bozyıl ve Abdulmecid Kılıç da yıllardır yıkılan evlerine karşınlık tazminat beklediklerini belirtti.

Şevket Bozyıl, “Evimiz öyle kaldı. Tüm malımız mülkümüz o evdi. Yaşım şu an 70, ömrüm Sur’da geçti, şimdi bu yaştan sonra ne yapabilirim ki?” diye konuştu.

Abdulmecid Kılıç da “Evimin bana geri verilmesini istiyorum. Yarıyarıya hakkımı yemişler” dedi.

Çatışmalardan önce Sur’un nüfusu 20 binin üstündeydi. Şimdi sadece Ali Paşa mahallesinde bazı evler inşa edilmiş. Hendek çatışmalarından uzak olan bu mahalle devlet tarafından istimlak edilmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli