İran Kürdistan Partileri Dayanışma Merkezi'nden genel grev çağrısı

17-09-2022
Etiketler İran Kürdistan Partileri Dayanışma Merkezi Jina Emini Rojhılat
A+ A-

Haber Merkezi – Rojhılatlı siyasi partiler İran ahlak polisinin işkencesinde yaşamını yitiren Jina (Mehse) Eminki’nin öldürülmesini protesto etmek için 19 Eylül’de tüm şehir ve kasabalarda genel greve gidilmesi çağrısı yaptı.

Rojhılatlı partilerin oluşturduğu İran Kürdistan Partileri Dayanışma Merkezi Rojhılat’ta genel grev çağrısı yaptı.

İran Kürdistan Partileri Dayanışma Merkezi tarafından İran ve Kürdistanlı siyasi parti, sivil toplum örgütleri,  insan hakları aktivistleri ve halka hitaben kaleme alınan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Birkaç gün önce Tahran'da İslam Cumhuriyeti'nin baskıcı güçleri tarafından ağır şekilde dövülen Kürt kızı Jina (Mahsa) Emini Cuma günü aldığı ağır yaralar nedeniyle hayatını kaybetti. Daha önce Meriwan'da Şiler Resuli isimli Kürt kadını, rejimin bir paralı askerinin tecavüzünden kurtulmak için yaşamına son verdi.

Bu vesileyle, Kürt halkının tüm kesimlerini, rejimin insanlık dışı politikalarını protesto etmek ve Kürt kız, kadın ve evlatlarının onurunu korumak için 19 Eylül Pazartesi günü dükkanlarını kapatarak, okula gitmeyerek ve işe gitmeyerek genel grev ilan etmeye çağırıyoruz.”

Açıklamada tüm siyasi parti, sivil toplum kuruluşlarını ve insan hakları aktivistlerini İran İslam Cumhuriyeti rejimine  karşı yapılan grev çağrısına katılma ve destek sunmaları istendi.

İran Kürdistan Partileri Dayanışma Merkezi açıklamasının sonunda “Yaşasın Kürdistan'ın erdemli insanlarının dayanışması ve birliği! Kadın karşıtı İran İslam Cumhuriyeti düşmeli!” denildi.

Ne olmuştu?

Tahran’da “İslami yasalara uygun şekilde hicap takmadığı” gerekçesiyle ahlak  polisi tarafından gözaltında coplarla dövülen ve 3 gündür komada olan Kürt kadın Jina Emini dün yaşamını yitirdi. 

İşkence sonucu hayatını kaybeden 22 yaşındaki Kürt kadın Jina (Mehse) Emini, bugün binlerce kişinin katılımıyla Rojhılat’ın Saqız kentinde toprağa verildi.

Emini’nin cenazesi sonrası halk Saqız Kaymakamlığı’nın önünde eylem yapmaya başladı.

İran karşıtı sloganların atıldığı eylemde İran güvenlik güçleri ile halk arasında gerginlik yaşandı.

Güvenlik güçleri halka karşı gerçek mermi ve  göz yaşartıcı gaz kullanıldı.

1’i ağır 13 yaralı

Hengaw İnsan Hakları Örgütü de Saqız’daki protestolara ilişkin verdiği haberde eylemler sırasında 2’si çocuk 3’ü kadın en az 13 kişinin yaralandığını duyurdu.

Örgüte ulaşan tanıklar, Kiyan Derahşan adlı bir gencin de kafasından vurulduğunu ve durumunun ağır olduğunu belirtti.

Ayrıca göstericilere karşı polisin plastik mermi kulladığını ve göz yaşartıcı gaz sıktığını bildirdi.

Şiler Resul’ün ölümü

Rojhılat’ın Meriwan kentinde kendisine tecavüz etmek isteyen İran istihbaratında görevli adamdan kaçmak isterken pencereden atlayarak yaralanan 2 çocuk annesi 36 yaşındaki Şiler Resul kaldırıldığı hastanede 5 gün sonra (8Eylül’de) yaşamını yitirmişti.

Mahkeme önünde toplanan kadınlar “adalet” talep etmiş, İran istihbaratına çalışan tacavüz zanlısı ve tahsiren ölüme sebebiyet veren G.Q’nin yargılanmasını istemişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli