Kürdoloji OHAL’e takıldı!
Haber Merkezi - Bitlis’te “Kürt Şehirlerinde Dil, Eğitim ve Üniversite” temalarıyla düzenlenecek olan sempozyum yasak kapsamına alındı.
26 -28 Ağustos tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan ‘’Üniversite, Eğitim, Dil’’ konulu III. Uluslararası Bitlis Sempozyumu, olağanüstü hal (OHAL) gerekçesiyle Bitlis Valiliği tarafından yasaklandı.
Bitlis Düşünce ve Akademik Çalışma Grubu Koordinatörü Nimetullah Atal, yasakla ilgili şunları söyledi:
“Darbe sonrası yürürlüğe konulan OHAL’in, darbe kapsamının dışına çıkması son derece düşündürücüdür. Demokrasi çıtasının yükseltilmesi gerekirken, anti-demokratik kararla sivil toplum örgütlerine ve akademik çevrelere dönük gerçekleştirilen yasaklama kararları, toplum vicdanını yaralamakla beraber kaos ve şiddet ortamını daha fazla tetikleyecektir.”
Yüksek katılım
Sempozyuma, dünya genelinden 40’a yakın akademisyen ve yazarın yanısıra Kürt illerinden çok sayıda katılımcıyı buluşturacaktı.
Grubun hazırladı ilk 2 sempozyuma, dünya çapında önemli akademisyen ve Kürdologlar katılacağı için heyecanla bekleniyordu.
Kürtçe eğitim
Bitlis Akademik ve Düşünce Çalışma Grubu’ndan, etkinlik duyurulurken yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:
“Kürt toplumunda zamanın aydınlatıcıları Abdullah Cevdet, Xelil Xeyali, Said-i Kurdi gibi şahsiyetler Kürtlerin temel sorununun Eğitim olduğu görüşünü dile getirmiş, sağlam bir eğitim olmadan Yeni Zaman’da Kürtlerin kendilerine sahip çıkabilmelerinin, kendilerini yeniden var edebilmelerinin, günümüz medeniyeti içinde yer alabilmelerinin, kendisi olabilmelerinin imkansız olduğunu söylemişlerdir.”
Akademik kurul
Sempozyumun akademik kurulunda şu isimler de bulunuyordu:
Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Prof. Dr. Hamit Bozarslan, Prof. Dr. Celile Celil, Prof. Dr. Faruk İsmail, Dr. Haider Lashkari, Prof. Dr. İzattin Mustafa Rasul, Prof. Dr. Yaşar Abdülselamoğlu, Dr. İsmail Beşikçi, Doç. Dr. Mehmet Demirtaş, Doç. Dr. M. Nesim Boru, Doç. Dr. Aziz Yağan, Dr. Saman Hüseyin Ehmed, Doç.Dr. Ali Tatar.
Valilikten açıklama
Bitlis Valiliği’nin yaptığı yazılı açıklamada şöyle denildi:
“25.10.1983 tarihli 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu 11’nci maddesi (m) bendi “Kapalı ve açık yerlerde yapılacak toplantı ve gösteri yürüyüşlerini yasaklamak, ertelemek, izne bağlamak veya toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yapılacağı yer ve zamanı tayin, tespit ve tahsis etmek, izne bağladığı her türlü toplantıyı izletmek, gözetim altında tutmak veya gerekiyorsa dağıtmak,” hükmü ve 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu 14’üncü maddesi (c) bendi “Olağanüstü Halin uygulanmasında görev ve yetki:
Birden fazla Bölge Valisinin görev alanına giren illerde veya bütün yurtta ilan edilmesi halinde, koordine ve işbirliği Başbakanlıkça sağlanmak suretiyle bölge valilerine aittir.
Gerekli işlemler onlar tarafından yürütülür.” hükmü gereği İl Genelinde yapılacak olan her türlü yürüyüş, Miting, Kapalı ve Açık Yer Toplantıları, Stant Açma, Çadır Kurma, Basın Açıklamaları vb. türdeki tüm etkinlikler ikinci bir emre kadar yasaklanmıştır.”