Kutsal topraklarda hayatını kaybeden Kürdistan Bölgesi vatandaşlarının sayısı 10'a yükseldi

17-06-2024
Rûdaw
Etiketler Kutsal topraklar Hacı Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kutsal topraklarda hayatını kaybeden Kürdistan Bölgesi vatandaşı hacı adayı sayısı 10’a yükseldi.

Rûdaw’a konuşan Hac kafilesi İletişim Sorumlusu Rojgar Cafer, ilk kafilenin Kürdistan Bölgesi’nden gerçekleştirdiği yolculukla başlayan 2024 yılı hac organizasyonunda hayatını kaybeden hacı adayı sayısının 10’a yükseldiğini söyledi.

Cafer, “Kutsal topraklarda hayatını kaybeden 10 hacıdan sadece biri Kürdistan Bölgesi Hac ve Umre Başkanlığı’nın organizasyonu ile Suudi Arabistan’a gitti. Diğerleri vize alarak gitti” dedi.

Bu sene 4 bin 685 bin vatandaş hac ibadeti için kutsal topraklara giderken, adayların 1460'ı karayolunu tercih etti.

Rojgar Cafer, karayoluyla hac ibadeti için Suudi Arabistan’a gidenlerin 10 Haziran’dan sonra Kürdistan Bölgesi’ne dönüş yapacaklarını söyledi.

Hayatını kaybeden Türkiyeli hacı adayı sayısı 17'ye yükseldi

Türkiye'den ise ilk kafilenin 9 Mayıs'ta yola çıkmasıyla başlayan hacı adaylarının yolculuğunda son kafile, geçen günlerde Mekke'ye ulaştı.

Medine'deki hacı adaylarının tamamının da Mekke'ye taşınmasıyla cuma günü başlayacak Arafat ziyareti için son hazırlıklar tamamlanma noktasına geldi.

Bu sene 84 binden fazla vatandaş hac ibadeti için kutsal topraklara gelirken, bu kişilerin yüzde 53'ünü kadın, yüzde 47'sini ise erkekler oluşturdu. Hacı adaylarının yaş ortalaması ise 60 oldu.

İlk kafilenin Türkiye'den gerçekleştirdiği yolculukla başlayan 2024 yılı hac organizasyonunda hayatını kaybeden hacı adayı sayısı ise 17'ye yükseldi. Vefat eden hacı adaylarının ölüm nedenlerinin büyük bölümünü, kalp damar hastalıkları ve enfeksiyona bağlı hastalıkların oluşturduğu öğrenildi.

56 binden fazla muayene gerçekleştirildi

Öte yandan, 2024 yılı hac organizasyonunda Diyanet İşleri Başkanlığınca kutsal topraklarda sağlanan sağlık hizmeti kapsamında 56 binden fazla muayene gerçekleştirildi.

Hacı adaylarının muayenelerinin büyük bölümü, Diyanet Mekke Hastanesinde yapıldı. 500'ün üzerinde sağlık personelinin görevli olduğu hastane, C tipi, bir ve ikinci basamak düzeyinde hizmet veriyor. 100 yatak kapasitesi, 20 branştaki poliklinikleri, acil servisi, görüntüleme merkezi, diş merkezi bulunan hastanede bu sene ilk kez çocuk polikliniği de açıldı.

Hacı adayları sıcak havalardan etkileniyor

Öte yandan yetkililer, Suudi Arabistan'daki Hac ibadeti sırasında yoğun sıcak nedeniyle 14 Ürdün vatandaşının öldüğünü açıkladı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı, 14 vatandaşının "aşırı sıcak hava dalgası nedeniyle güneş çarpması sebepli" öldüğünü ve 17 kişinin de kayıp olduğunu bildirdi.

AFP haber ajansının haberine göre İran Kızılayı, 5 İranlı hacının da hayatını kaybettiğini doğruladı ancak ölüm nedenlerini belirtmedi.

Ürdünlü yetkililer kayıp kişileri arama çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, ailelerinin istekleri doğrultusunda ölenlerin cenazelerinin defnedilmesi veya nakledilmesine yönelik prosedürler konusunda Suudi yetkililerle koordinasyon sağlandığını söyledi.

Suudi yetkililere göre bu yıl 1,8 milyondan fazla hacı hac ziyaretine katıldı.

2015 yılında hac ziyareti sırasında çıkan izdiham ve kargaşa sonucu 2 binden fazla kişi yaşamını yitirmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli