Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi: Musul işgalinde rolü bulunan üst düzey IŞİD emiri yakalandı

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi, Musul kentinin işgal edilmesinde rolü bulunan örgütün bomba uzmanı “Abdullah El- Tafhikh” olarak bilinen Sukrat Halil isimli üst düzey bir IŞİD emirinin yakalandığını duyurdu. IŞİD yöneticisinin Türkiye’den Kürdistan Bölgesi’ne sahte belgelerle giriş yapmaya çalışırken yakalandığı kaydedildi.

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi 2014 yılında IŞİD’in Musul’u işgalinde önemli düzeylerde rol sahibi ve birçok bombalı saldırıdan sorumlu “Abdullah El- Tafhikh” olarak da  bilinen Sukrat Halil isimli üst düzey bir IŞİD  emirinin yakalandığını açıkladı.

Açıklamaya göre IŞİD kayıtlarında "Usame Halil İsmail Hamud el-Hamduni" olarak da geçen Abdullah El- Tafhikh, örgütle 2013 yılında bağlantı kurdu ve 2014 yılında Musul’da çok sayıda bombalama olayının planlayıcı ve uygulayıcısı olarak ‘emir’ düzeyinde görevler de bulundu.

IŞİD Halifesi El Kureyşi tarafından görevlendirildi

2017 tarihinde kadar Musul vilayetinde saklanmayı başaran Abdullah El- Tafhikh, Musul’a yönelik operasyonda IŞİD saflarında çatışmalara katıldı. Musul vilayeti kurtarıldıktan sonra Suriye’ye kaçan El- Tafhikh, eski IŞİD halifesi Ebu İbrahim El Haşmi El Kureyşi tarafından IŞİD’in güvenlik emiri olarak görevlendirildi.

Musul'da IŞİD'in sakladığı 5 milyon doları örgüte ulaştırdı

2018 tarihinde IŞİD halifesinin talimatıyla Ammar Hazım Muhammed ismiyle düzenlenen sahte bir pasaport ile Musul’a yeniden giriş yaptı. Medine Kadim olarak bilinen kentin eski mahallesinde IŞİD’in  sakladığı 5 milyon doları yerinden çıkararak örgütün askeri birimlerine ulaştırdı.

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi’nin yayımladığı videoda itiraflarda bulunan “Abdullah El- Tafhikh” olarak bilinen Sukrat Halil, 1987 yılında Musul’da dünyaya geldiğini 2013’te örgütle ilişkilendiğini, 2014’de örgüte katıldığını ve yürüttüğü faaliyetler ile Musul’da gerçekleştirdiği bombalı saldırılardan bahsetti.

Türkiye’den Kürdistan Bölgesi’ne girmeye çalışırken yakalandı

Abdullah El- Tafhikh itiraflarında sahte bir pasaportla Türkiye’ye giriş yaptığından, orada yaşadığı sıkıntılar nedeniyle Kerkük’e dönmek zorunda kaldığın ardından Bağdat’a gittiğinden bahsediyor. Her iki kentte kalamayan El- Tafhikh sahte pasaportla Türkiye’ye yeniden giriş yaptığını söyledi.

Videodaki itiraflarında El- Tafhikh, 5 yıl aradan sonra Türkiye’den Kürdistan Bölgesi’ne sahte belgelerle giriş yapmak isterken asayiş güçleri tarafından yakalandığını anlattı.