16 Mart 2004: Halepçe’nin yıl dönümüde Efrin ve Halep şehitleri

17-03-2021
Rûdaw
Etiketler Efrin şehitleri Halep şehitleri Kamışlo Ayaklanması 12 Mart 2004 Halepçe anması
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - 12 Mart 2004’te Rojava’nın Kamışlo kentinde Suriye hükümetine karşı başlayan ayaklanma, Halepçe’nin yıl dönümü olan 16 Mart tarihinde Efrin ve Halep’e sıçradı. Suriye güvenlik güçlerinin Efrin ve Halep’te göstericilere ateş açması ve işkence etmesi sonucu 7 kişi şehit oldu.

12 Mart 2004’te Rojava’nın Kamışlo kentinde başlayan ayaklanma, kısa sürede Rojava ve Kürtlerin yaşadığı Suriye’nin diğer kentlerini de etkisi altına alındı.

Efrin’de de öğrenciler ve halk 16 Mart sabahı Kamışlo’da başlayan ayaklanmaya destek vermek ve Halepçe kurbanlarını anmak için sokaklara çıktı. Suriye hükümet güçleri Efrin’de sokağa çıkan halka müdahale ederek ateş açtı.

Suriye güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu, Şêrawa’nın Hesen Dêra köyünden olan öğrenci Givara Hamid Mustafa ve Bênê köyünden Celal Kemal İbrahim şehit oldu.

Halk ve Kürt siyasi parti temsilcileri 15 yaşında şehit olan Celal Kemal İbrahim’in cenazesini ayn gün Dersim Hastanesi’nden alarak kendi köyü Bênê de defnettiler.

17 Mart’ta da Givar Hamid Mustafa’nın cenazesi defnedildi.

Halep'te 5 kişi şehit oldu

16 Mart’ta Halep’te de medyana çıkan Kürtler, Halepçe kurbanlarını anmak istedi. Suriye güvenlik güçleri Eşrefiye Mahallesi’nden sessiz bir şekilde bekleyen halka ateş açtı. Halep’te de Çolaqa köyünden 44 yaşındaki Feride Ahmed, Badina köyünden İbrahim Muhammed Sabri ve Qortqulaqê köyünden Ari Fewzi Welo şehit oldu.

Olayların ardından sonraki gün 17 Mart’ta Feride Ahmed, Efrin’in Cindires beldesinin Miskê köyünde, İbrahim Sabri Badinam köyündeve Ari Fewzi Welo da Qortqulaqê köyünde toprağa verildi.

Suriye güvenlik güçleri olayların ardından bir çok göstericiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında Efrin’in tanınan ailelerinden Hacı Nasır ailesinden davulcu Hüseyin Naso ve Bekir Henan adlı kişi de vardı.

Hüseyin Naso ve Bekir Henan gözaltında gördükleri işkence sonucu şehit oldular. Suriye güvenlik güçleri ikisinin cenazesini de gece gizli bir şekilde Efrin’in Henan köyündeki mezarlıkta toprağa verdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli