Başkan Barzani: Hiçbir ülkenin dayatmalarına boyun eğmeyeceğiz

17-01-2024
Etiketler Alina Romanowski Stephen Hitchen Irak İngiltere ABD Mesud Barzani
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Başkan Mesud Barzani bugün Salahaddin’de İngiltere’nin Irak Büyükelçisi Stephen Hitchen ve ABD’nin Irak Büyükelçisi Romanowski’yi ayrı ayrı kabul etti.

Görüşmelerde İran’ın Erbil’e yönelik saldırıları ele alındı.

Başkan Barzani’nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, İngiliz Büyükelçi, Erbil’e ziyaretinin amacının, İran’ın haksız saldırıları karşısında ülkesinin Kürdistan Bölgesi'ne gösterdiği dayanışma ve desteği aktarmak amacını taşıdığını söyledi.

Hayatını kaybeden siviller için Başkan Barzani'ye başsağlığı dileyen Hitchen, İngiltere'nin Irak'ın egemenliğine saygı duyduğunu söyledi.

“Irak ve Kürdistan Bölgesi şiddet arenası olarak kullanılmamalı” diyen Hitchen, Irak ve komşu ülkelerin birbirlerinin egemenliklerine saygı duyması gerektiğini belirtti.

“Bu saldırılar Kürd halkının iradesini kıramaz, aksine güçlendirir”

İngiltere Hükümetine destekleri için teşekkür eden Başkan Barzani de Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta komşu ülkelerle her zaman karşılıklı saygıya dayalı dostane ve güçlü ilişkiler kurmak istediklerini vurguladı.

İran Devrim Muhafızları'nın sahte ve asılsız bahanelerle Erbil'e saldırmasının Kürd halkına yapılan büyük bir haksızlık olduğunu belirten Barzani, saldırıların Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin egemenliğinin ihlali olduğunu söyledi.

Başkan Barzani, “Bu tür saldırıların Kürd halkının iradesini kıramaz, aksine güçlendirir” dedi.

Hiçbir zaman hiçbir ülkeyle yaşanan gerginlikten ve ilişkilerin bozulmasından yana olmadıklarını kaydeden Barzani, tam tersine ilişkilerin dengeli ve dostane olmasını dilediklerini ifade etti.

Başkan Barzani, “Ancak hiçbir ülkenin kendi kararını dayatmasına boyun eğmeyeceğiz. Hiçbir baskı altında yüksek ve kutsal değerlerimizden ve halkımızın meşru davasından vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Saldırıların hiçbir haklı gerekçesi yok”

ABD’nin Irak Büyükelçisi Romanowski de bu ziyaret ile Kürd halkına verdikleri destek ve dayanışmayı ifade etmek istediklerini belirterek, "Bu saldırıların hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Kurbanların sivil olduğunun ve bölgenin sivil yerleşimi olduğunun farkındayız" dedi.

ABD halkına ve hükümetine taziyeleri için teşekkür eden Başkan Barzani de komşu ülkelerle her zaman saygı ve ortak anlayışa dayalı güçlü ve dostane ilişkiler kurmak istediklerini yineledi.

Saldırıların Kürd halkına karşı haksızlık olduğunu vurgulayan Barzani, hiçbir zaman kaos, şiddet ve istikrarsızlıktan yana olmadıklarını kaydetti.

Saldırının ardından Irak hükümetinin attığı adımlar ve kurulan araştırma komisyonunun çalışmalarına dikkat çeken Barzani, saldırının soruşturulması konusunda ciddi çaba sarf eden Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin rolünü övdü. Barzani, “Kürd halkına yönelik baskılara karşı anayasal görevlerini yerine getirmiştir” dedi.

İran Erbil’e saldırısı

İran Devrim Muhafızları tarafından önceki gece başkent Erbil’de çeşitli noktalara 10 balistik füze ile saldırı düzenlendi.

Saldırılarda Kürt iş insanı Pêşrew Dizayi, 25 Ocak'ta bir yaşına basacak olan kızı Jina Dizayi, Dizayi’nin evinde misafir olarak bulunan ancak Bağdat’ta ikamet eden Süryani asıllı Hristiyan iş insanı Kerem Mikhail ile Filipinler vatandaşı bir işçi yaşamını yitirdi. Saldırılarda 16 sivil de yaralandı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, “Erbil'de İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın karargahının balistik füzelerle hedef alındığını” öne sürdü.

Ancak Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümeti, İran’ın bu iddialarını yalanlayarak sert açıklamalar yaptı.

Başkan Mesud Barzani, “Bu haksızlık ve zulme karşı daha fazla sessiz kalamayız. Artık sabrımızın bir sınırı var” sözleri ile sert bir şekilde saldırıyı kınadı.

Başbakan Mesrur Barzani de Erbil'e yönelik balistik füze saldırılarını “hiçbir nedeni olmayan namertçe bir saldırı” olarak nitelendirdi ve “Bu dayanaksız saldırılar hiçbir şekilde cevapsız kalmamalı” dedi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, İran’ın Erbil'e yönelik saldırısını "Irak ile İran arasındaki güçlü ilişkiyi baltalayan saldırgan bir eylem" olarak nitelendirdi.

İran'ın saldırıları yurt dışında da büyük tepkiye yol açtı. ABD, Çin, İngiltere, Fransa, Almanya, Finlandiya ve Birleşmiş Milletler saldırıyı kınadı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli