Dersim Katliamı'nda kurtulan dengbej toprağa verildi

16-12-2019
Ali Haydar Gözlü
A+ A-

Dersim (Rûdaw)- 1938 Dersim Katliamı’nda keman çaldığı için öldürülmekten son anda kurtulan Dersim dengbejlerinden Sılo Qız, dün son yolculuğuna uğurlandı.

Dengbej Sılo Qız, için Dersim Cemevin'de binlerce sevenin katılımıyla cenaze töreni gerçekleştirildi.

Tören öncesi Dengbej Süleyman Doğan'ın eserleri dinletildi, hayatından kesitler anlatıldı.

Dersim 38 Katliamı'nda tüm yakınlarını kaybeden ve keman çaldığı için “Bizi eğlendirir bunu öldürmeyelim” denilerek öldürülmekten kurtulan Sılo Qız, 104 yaşında yaşamını yitirmesi Dersimliler’de büyük üzüntü yarattı.

2002 yılında eşini kaybeden Sılo Qız’ın, 12 çocuğu, 23 torunu bulunuyor.

Dersim Milli Köyü'nde tek başına yaşayan Sılo Qız, Dersim'deki Alevi inancının ritüelleri ve 1938'de Dersim katliamında yaşanan acıları besteleyerek, ağıtlarını tüm bölgeye taşıyan kişi olarak biliniyor.

Sılo Qız'ın cenaze törenine başta sanatçılar olmak üzere çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

Sılo Qız'ın Dersim için önemli bir dengbej olduğunu ifade eden sanatçılar ve vatandaşlar, Dersim'in büyük bir değerini kaybettiğini belirtiyor.

Sanatçı Ali Baran, "Süleyman amca Dersim bölgesinde keder, hüzün ve birçok acıyı kemanıyla anlatan bir inadı. Dersim katliamı sırasında keman çaldığı için hayatta kalmış, o dönem yaşanan soykırımı klam ve stranları ile bugüne kadar taşımış bir önemli bir dengbejimizdir. Onu kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz"dedi.

Bağlama ustası Hüsnü Güngör, “Bana göre çok önemli bir sanatçıydı, bu dünyaya onun gibi bir insan artık gelemez. Biz onun eksikliğini hissedeceğiz ve fakına varacağız. Ben saz, keman be gitar yapımcısıyım, biz onun klamları ile stranları ie büyüdük ve bugüne kadar geldik."

Hıdır Çavdar adlı vatandaş ise, “Sılo Qız, bir genç ağaçtan düşüp öldüğü zaman ya da boğularak hayatını kaybettiği zaman hemen yarım saat içinde ağıt bestelerdi, çok büyük bir şairdi. Allah rahmet eylesin önemli bir insandı"

Silo Qız kimdir?

Sılo Qız, Dersim'de yaşayan, yüz yaşını aşmış ünlü bir söz ve keman ustasıdır.

Henüz 5 yaşındayken babasından keman çalmayı öğrenir. Bir süre sonrada söylemeye başlar.Halkın yaşadığı acıları, sevinçleri, yaşanılan olayların hikayelerinden yola çıkarak doğaçlama usulüyle müziğe aktarır.

Platonik aşklarla sevdiği kadınlar için de sayısız sevda türküleri söyler. Müziğini genellikle köy düğünlerinde ve taziyelerde icra eder.

1938 Dersim isyanının canlı tanığı olan Sılo Qız direnişi ve sonrasında gelişen katliamı destansı ağıtlarla dile getirir.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli