Berhem Salih: Irak; Kürt, Arap, Türk ve Farslar arasında temas noktasıdır

16-11-2021
Etiketler Irak Berhem Salih Ortadoğu Barış ve Güvenlik Forumu Duhok
A+ A-

Duhok (Rûdaw) – Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih, Bağdat ile Erbil arasındaki sorunların gerçek bir diyalogla çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, seçimlerin ardından Iraklıların taleplerine yanıt olabilecek bir hükümet kurulmasını umduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Duhok’ta Küridstan Amerikan Üniveristesi tarafından düzenlenen “Ortadoğu’da Barış ve Güvenlik” forumunda konuştu.

“Seçimlerin resmi sonuçlarının açıklanmasının ardından ve Iraklıların özgür ve onurlu bir yaşam haklarını karşılayan bir hükümetin kurulmasını umut ediyoruz" diyen Salih devletin işleyişini sağlama konusunda üzerinde çalışılması gereken sorunlar olduğunu belirtti.

Salih, "Federal hükümet ile Kürdistan Bölgesi arasında köklü sorunlar var. Bu nedenle çözümü de köklü olmalı. Bütçe ve diğer konularda yaşanan sorunların üstesinden gelmek için Bağdat'ta gerçek bir diyalog yürütülmeli” dedi.

Irak’ın hâlâ güvenlik tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu ifade eden Salih, bunun için bölgesel iş birliğinin gerekliliğini vurguladı.

"Ortadoğu'da geçiş dönemleri ve değişimler yaşanıyor, Irak da bunun merkezini oluşturuyor" diyen Salih, burada yaşanacakların bölgeye büyük yansımaları olacağını söyledi.

Berhem Salih, "Irak; Arap, Kürt, Şii, Sünni ve diğer bileşenlerin buluşma yeridir ve Arap, Türk ve Farslar arasında da bölgesel temas noktasıdır" diye konuştu.

Bölgenin çölleşme ve su kıtlığından kaynaklanan çevre sorunları tehdidi ile karşı karşıya olduğunu kaydeden Salih, bunun ancak yeşil ekonomi ve bölgesel işbirliği yoluyla çözülebileceğini belirtti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli