Taşlı arazide yetişen Karacadağ pirinci hasadı başladı

16-10-2021
Foto: AA
Foto: AA
Etiketler Karacadağ Diyarbakır
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – Urfa, Diyarbakır ve Mardin arasında bulunan Karacadağ eteklerinde doğal kaynak sularıyla, bazalt taşlı arazilerde yetiştirilen rengi ve lezzetiyle tescilli Karacadağ pirincinin hasat zamanı başladı. Taşlı arazide yetişen pirinç, geleneksel yöntemlerle hasat ediliyor.

Diyarbakır'da son faaliyetini 100 bin yıl önce gerçekleştirdiği belirtilen 1957 metre yüksekliğindeki Karacadağ'da bazalt taşlı arazide tescilli Karacadağ pirinci yetiştiriliyor.

Urfa, Diyarbakır ve Mardin arasında bulunan Karacadağ eteklerinde doğal kaynak sularıyla, bazalt taşlı arazilerde yetiştirilen, rengi, aroması, lezzetiyle tescilli Karacadağ pirinci elle hasat dönemi başladı.

Taşlı arazide zorlu hasat döneminde pirincin başaklarını erkekler orakla biçiyor, kadınlar da elleriyle topladıkları ürünü heybelerle taşıyor.

Kuraklık pirinç üretimini de etkiledi

Karacadağ’da normal dönemlerde 13 bin 500 dönümlük alana Nisan ayında pirinç ekilse de bu sene kuraklık yüzünden tarlaların yüzde 50’si verimsiz.

Masrafların arttığını belirten çiftçi Çetin Petekkaya, “Geçen sene 20 ton hasat etmiştik, bu sene 10 ton kaldırabildik, yani kuraklık bizi olumsuz etkiledi. Geçen sene 70 TL olan gübre bu sene 150 liraya dayandı. Açıkçası bu sene masraf çok oldu ama gelir hiç yok” ifadelerini kullandı.

Taşlı alanlarda geleneksel yöntemler

Taşlı olmayan ve düzlük olan tarlalar biçerle hasat ediliyorken taşlık alanlarda geleneksel yöntem olan orakla pirinç toplanıyor.

Çeltik hasadının zahmetli olduğunu belirten işçi çavuşu olan Zeyno Dulek “Sabah saat 6’da geliyoruz ve 7’de işe başlıyoruz. Akşam da 5’te evimize gidiyorum. Ben işçi çavuşuyum. Sabah çalışmak çok zahmetli, hava soğuk oluyor” dedi.

İşçilerden Ömer Akpirinç de başka bir iş olmadığını ve bu yüzden bu işi yaptıklarını kaydetti.

Hasat edilen pirinç güneşte kuruduktan sonra fabrikaya yollanıyor ve orada paketlenip satışa hazır hale getiriliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli