HDP’li vekiller Urfa’da DEDAŞ binasına siyah çelenk bıraktı

16-07-2020
Rûdaw
Etiketler HDP Urfa DEDAŞ Elektrik kesintileri Protesto
A+ A-

Haber Merkezi - Halkların Demokratik Partisi (HDP), ‘Demokrasi Buluşmaları’ kapsamında Urfa’da DEDAŞ binası önünde çiftçiler ile bir araya gelerek elektrik kesintilerini protesto etti.

Urfa’da HDP’ tarafından düzenlenen ‘Demokrasi Buluşmaları’na HDP milletvekilleri Ömer Öcalan, Ayşe Sürücü, Rıdvan Turan, Sezai Temelli, Serpil Kemalbay ve Nusrettin Maçin, HDP MYK üyeleri ile HDP Urfa il ve ilçe yöneticileri katıldı.

Özellikle Urfa ve Mardin’de olmak üzere Kürt illerinde son dönemde yaşanan elektrik kesintileri ve yüksek faturaları protesto eden HDP’liler Urfa’da bulunan DEDAŞ Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, DEDAŞ’ın kamulaştırılması gerektiğini belirterek, enerji kullanmayan çiftçilere dahi elektrik faturası kesildiğini söyledi.

Urfa’nın tarım bölgesi olduğunu, ancak Urfalıların batı illerinde tarım işçisi olarak çalışmak zorunda bırakıldığına dikkat çeken Sürücü, çiftçilere verilen desteklemelere ise DEDAŞ tarafından el konulduğunu ifade etti.

Sürücü, “Viranşehir’de bir yurttaşımızın tarlasında ne elektrik ne de su var. Ama kendisine 27 bin liralık fatura çıkardılar ve tarlası şu anda icralık. Bu iktidar halkın nasıl yaşadığını umursamıyor. Urfa bugün Türkiye’nin en büyük üçüncü tarım şehri. Ancak bugün Urfa’dan insanlar yüzünü Karadeniz ve Marmara’ya çeviriyor. Çünkü tarlasını ekip biçemiyor ve devletin verdiği desteklemelere de DEDAŞ tarafından el konuluyor” dedi.

“DEDAŞ bölgede beylik ilan etmiş durumda ve gücünü AKP iktidarından alıyor” diyen vekil Sürücü, sözlerine şunları ekledi:

“Atatürk Barajı Türkiye’nin en büyük barajı, ancak Urfa bölgesi mum ışığı ile önünü görmeye çalışıyor. Urfa’da günün belli saatlerinde elektrik veriliyor, iktidarın buna çözüm üretmesi gerekiyor. Defalarca soru önergesi verdik, araştırılmasını istedik ancak önergelerimiz reddedildi. Bir kez daha tekrarlıyoruz, DEDAŞ kamulaştırılmalıdır ve iktidar bunun için gerekeni yapmalıdır. Halkımız bu yaşananları hak etmiyor.”

Sezai Temelli ise, AK Parti’nin Kürt düşmanı politikalar yürüttüğünü savundu.

HDP’nin Demokrasi Buluşmaları ile haksızlık yaşanan bölgelere gitmeye devam edeceğini söyleyen Temelli, tamamlanmayan sulama projeleri nedeniyle DEDAŞ’ın çiftçiyi sömürdüğünü ileri sürdü.

Temelli, “AKP Kürt illerinde DEDAŞ eliyle bir enerji terörü yaratılmak istenmektedir. Bu ülkede adaletsizlik varsa onun bir parçası da DEDAŞ’tır. AKP’nin bir tarım politikası yok, tarımı imha etme politikası var. AKP’nin bir barış politikası yok, AKP’nin Kürt düşmanlığı politikası var” diye konuştu.

“KDV ve TRT payı kaldırılsın”

HDP Adana Milletvekili ve HDP Tarım Komisyonu Sözcüsü Rıdvan Turan ise çözüm için çiftçinin elektrik borcunun kamu harcaması olarak sınıflandırılmasının gerektiğini belirtti.

Elektrikten alınan KDV ve TRT payının kaldırılmasını ve üreticinin desteklenmesini isteyen Turan, şu ifadeleri kullandı:

“Mesele partim ya da siyaset değildir. Mesele tarlada ürünü ve onunla beraber ciğeri yanan köylü meselesidir. DEDAŞ’ın politikası sürdürülebilir değildir. Suyun olduğu yer burası, elektriğin üretildiği yer burası ama çiftçiler susuzluk ve elektriksiz. KDV ve TRT payının alınması kabul edilemez. Fon ve vergiden bağımsız biçimde çiftçiye ucuz elektrik sağlanmalıdır. DEDAŞ desteklemeleri borç nedeni ile bloke ediyor ve borcundan düşüyor. Bu durum üretim yapılması önünde büyük bir engeldir."

Açıklamanın ardından HDP’liler DEDAŞ önüne üzerinde, “Ampulün patlasın, karanlıkta kalasın DEDAŞ” yazılı siyah çelenk bırakmak istedi.

HDP’lilerin çelenk bırakmasının polisler ve güvenlik görevlileri tarafından engellenmek istenmesi üzerine gerginlik yaşandı. HDP’lilerin ısrarı ile çelenk DEDAŞ girişine siyah çelenk bırakıldıktan sonra eylem sonlandırıldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli