Haber Merkezi – Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde Hürmüz Diril ve Şimoni Diril çiftinin kaybolmasına dair açılan davanın duruşmasında sanık Apro Diril’in tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesi Mehri (Kovankaya) köyünde 11 Ocak 2020'de kaybolduktan 2 ay sonra cesedi bulunan Şimuni Diril (65) ile hala kayıp olan Hürmüz Diril (71) çiftiyle ilgili davanın ikinci duruşması Şırnak 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne görüldü.
Duruşmaya Diril çiftinin çocukları ile avukatlarının yanı sıra, “Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme” ve “Tasarlayarak öldürme” suçlarından tutuklu bulunan sanık Apro Diril de katıldı.
Ayrıca, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu, Hollanda Büyükelçiliği temsilcileri ile, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şubesi Eş Başkanı Esin Yılmaz ve HDP’den ihraç edilen Bağımsız Mardin Milletvekili Tuma Çelik de gözlemci olarak hazır bulundu.
PKK’li Şişman tanık olarak dinlendi
Olayın gerçekleştiği dönemde PKK’nin Besta (Bestler Dereler) bölge sorumlusu olan “Özgür Gabar” kod adlı Fırat Şişman, duruşmaya Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nden SEGBİS ile katılarak tanık olarak dinlendi.
Şişman, olayı PKK'nin yapmadığını, yaptıkları araştırma üzerine Hürmüz Diril'in hazine bulduğunu ve Apro Diril ile arkadaşlarının bu yüzden baskı kurduklarını söyledi.
Şişman ayrıca Apro Diril'in olayı gerçekleştiren kişi olmasa bile yapanları bildiğini anlattı.
Savcı Apro Diril’in serbest bırakılmasını istedi
Savcılık ve avukatları, Apro Diril'in tahliyesini ve adli kontrol ile serbest bırakılmasını istedi.
Apro Diril'in avukatları ayrıca Hürmüz ve Şimuni Diril'in telefon kayıtlarının incelenmesini, kimlerle görüştüklerinin tespit edilmesini ve otopsi raporunun tartışılmasını talep etti.
Mahkeme heyeti Apro Diril'in tutukluluk halinin devamına karar vererek mahkemeyi 29 Eylül'e erteledi.
Diril ailesinin avukatı: Süreç devam ediyor
Diril ailesinin avukatlarından Nihat Öner ise, mahkemenin ardından yaptığı açıklamada, ailenin çocuklarının olay yerinde yaptıkları arama sırasında babalarına ait olduğunu düşündüğü silahın dipçiğine ait bir parça bulunduğunu anlattı.
Öner, “Bazı taleplerimiz oldu. Özellikle İsmail Yıldız’ın evinde bulunan silahla ilgili; bulduğumuz bir dipçik parçası var. Silaha ait olduğunu ve o silahın da normalde Hürmüz Diril'i ait olduğu söyleniyor. O yüzden karşılaştırmak istedik. O da çıkarsa biraz daha maddi delile sahip olacağız. Dosyada telefon tapeleri, iletişim bilgileri geldi. Çok kalabalık. Ses çözümleri yok. Bilirkişiye gönderilecek. Özellikle bu şahısların bu suçu örtbas etmesine yardım eden bazı şahısların tespitine yönelik taleplerimiz oldu. Diğer şahısların da mutlaka tutuklanması gerektiğini söylüyorduk. Bu yönde üzgünüz. Telefon görüşmeleri çözüldüğünde suçun daha da açığa çıkacağını düşünüyoruz. Heyetin savcının talebini reddetmesi olumluydu. Duruşmada 29 Eylül'e ertelendi. Süreç şu anda devam ediyor" dedi.
Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Mehri köyü 1989 yılında boşaltılınca Keldani Diril ailesi, İstanbul’a taşındı.
Aile 1992’de köye döndü fakat köy 1994 yılında bir kez daha boşaltıldı. Diril ailesi son olarak 2011’de köye dönüp yerleşti.
Köyde yalnız ikamet eden Hurmüz ve Şimuni Diril çiftinin çocukları 11 Ocak 2020’de kaybolduklarını duydu. Aile fertleri, anne ve babaları ile en son 8 Mart’ta konuştuklarını belirtti.
Daha sonra 65 yaşındaki Şimuni Diril’in cansız bedeni 20 Mart’ta köylerine 800 metre uzaklıktaki Hazil Çayındaki bir derede bulundu. 71 yaşındaki Hurmüz Diril’in akıbeti ise hâlâ bilinmiyor.
Diril çiftinin çocukları köyde yaşayan, Hurmüz Diril'in kuzeni Apro Diril’in olayla bağlantılı olduğunu savunuyor.
Olaya ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında Apro Diril, şüpheli sıfatıyla gözaltına alındı ve daha sonra tutuklandı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın