Erbil (Rûdaw) - İran yapılan petrol anlaşmasının Güney Kürdistan’ı bölünmeye götürebileceği, bu nedenle ihracatın Rojava (Suriye Kürdistanı) üzerinden yapılmasının faydalı olacağı belirtiliyor.
İran İslam Cumrhuriyeti ile Kürdistan Bölgesi arasında petrol ile ilgili görüşmeler yaklaşık 2 yıldır devam ediyor.
İran’ın Süleymaniye Başkonsolos Yardımcısı Ali Penahi, petrol boru hattı çekilmesinin henüz görüşme aşamasında olduğunu belirtti.
Merkezi Irak Hükümeti’nin bu adımı onaylaması gerektiğini söyleyen Ali Penahi, “Maalesef Bağdat henüz projeyi kabul etmiş değil” dedi.
Tek alternatif Türkiye olmamalı
Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Petrol ve Gaz Komisyonu Başkanı Arez Abdullah, Kürdistan Bölgesi’nin petrol ihracatında sadece Türkiye’ye bel bağlamaması gerektiğini ifade etti.
Arez Abdullah, “Kürdistan’ın, Türkiye ile bir sorun yaşayabilme ihtimali hesaplanarak, alternatifi aranmalı” dedi.
Arez Abdullah, Merkezi Irak Hükümeti’nin Ürdün ile İran üzerinden petrol ihracatına hazırlandığını söyledi.
Musluk Irak ve İran’ın elinde
Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Hükümeti Tahran Temsilcisi Nazım Debag, iki taraf arasında bir ön anlaşmanın imzalandığını ve Tahran’ın Erbil’den yanıt beklediğini ifade etti.
Ön anlaşmanın içeriğine ilişkin Nazım Debag, “İlk etapta günlük 20 ile 30 bin varil İran’a ulaştırılacak. Petrol boru hattı tamamlandığında bu rakam günlük 250 bine çıkarılacak” dedi.
Irak’ın, Kerkük petrolünün bu boru hattı aracılığıyla ihraç edilmesi şartıyla anlaşmayı onaylayacağını kaydeden Debag, “Musluk İran ile Irak’ın elinde olacak” ifadelerini kullandı.
Tahran’ın petrol gelirini Erbil’e teslim edeceğinden de kuşku duyuluyor.
Para Erbil’e mi Bağdat’a mı?
Rûdaw’a açıklamalar bulunan Kürdistan Parlamentosu Doğal Kaynakları Komisyonu Başkan Yardımcısı Dılşad Şaban, İran’la petrol boru hattı projesinin Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile Değişim Hareketi (Goran) arasında yapılan bir anlaşmayla start verildiğini söyledi.
“Anlaşma Kürdistan Bölgesi açısından tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Güney Kürdistan’ı çifte yönetime ve bölünmeye kadar götürecbilir” diye Dılşad Şaban, İran’ın petrol anlaşmasının tamamını uygulayacağından kuşku duyduğunu ekleyerek, şunları söyledi:
“Bir kere İran’ın kendi petrolünü satma sorunu varken, Kürdistan’ın petrolünü nasıl satacak? Petrolün satılması durumunda gelirin Kürdistan’a ulaştırılması konusunda hiçbir garanti yok. O gelir Bağdat’a gidebilir.”
Bağdat’ın “Kerkük petrolünü İran’a ihraç etme” şartına ilişkin olarak da Dılşad Şaban, “Bu çok büyük bir tehlike, Kerkük’ü Kürdistan’dan ayırmak istiyorlar” dedi.
İran yerine Rojava’ya petrol boru hattı döşenmesini öneren parlamenter Şaban, “Böylece hem petrol emin bir ellerde olur, hem de Rojava Kürtleri’ne büyük fayda sağlar” ifadelerini kullandı.
Kürdistan Bölgesi ile İran 5 Nisan’da petrol ihracatı konusunda bir ön anlaşma imzalamıştı.
Bağdat’ın engellerine rağmen, Erbil ile Ankara arasında 50 yıllık bir anlaşma var.
Kürdistan Bölgesi, Türkiye üzerinden günlük 700 bin varil petrol ihraç ediyor.
Doğal Kaynakları Bakanlığı’nın verilerine göre, Nisan ayında 15 milyon 267 bin 542 varil petrol Kerkük – Yumurtalık Petrol Boru Hattı’ndan Ceyhan Limanı’na ulaştırıldı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın