‘Türkiye ile petrol ihracatı konusunda anlayış birliğine varıldı’
Erbil (Rûdaw) – Irak Parlamento Başkan Yardımcısı Saxewan Abdullah, Kürdistan petrolünün ihracatı konusunda Bağdat ile Ankara arasında anlayış birliğine varıldığını ve önümüzdeki bir kaç gün içinde ihracatın yeniden başlayacağını söyledi.
Irak’ın Türkiye’ye karşı Uluslararası Tahkim Mahkemesinde açtığı davada kararın açıklanmasının ardından geçtiğimiz ay Kürdistan Bölgesi’nden Ceyhan limanına petrol ihracatı durdurulmuştu.
Ardından Erbil ile Bağdat arasında Nisan ayının başında ihracatın yeniden başlatılması için nihai anlaşma imzalanmış ve konu Ankara’ya iletilmişti.
Rûdaw TV’de Senger Abdurrahman’ın sunduğu bültene konuk olan Irak Parlamento Başkan Yardımcısı Saxewan Abdullah, Türkiye hükümetinin talebe yanıt verdiğini belirterek, “Türkiye ile petrol ihracatının başlaması konusunda anlayış birliğine varıldı. Bu konuda bir engel kalmadı, Kürdistan Bölgesi ekibi Irak Petrol Bakanlığı ile bu konuyu görüşüyor” dedi.
Abdullah, Kürdistan’dan günde 450 bin varil petrolünün ihraç edileceğini hatırlatarak, “Kürdistan Bölgesi'nden petrolün askıya alınması Irak'a büyük zarar verdi” diye konuştu.
Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşmayı görüşmek üzere ikili bir toplantı yaptıklarını dile getiren Abdullah, “Başbakan Mesrur Barzani’nin yaklaşık 20 gündür durdurulan petrol ihracatı konusunu görüşmek için kendisini aradığını söyledi. Ayrıca ihracatın bir iki gün içerisinde başlayacağını aktardı” ifadelerini kullandı.
Abdullah, Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşmanın maddelerinden biri olan Irak Ulusal Petrol Pazarlama Şirketi'nin (SOMO) başkan yardımcılığı için Irak tarafının Kürdistan Bölgesi'nden bir aday belirlemesini beklediğini aktardı.
Bütçe taslağının Parlamento’da görüşülmesine devam edeceğini dile getiren Şaxewan Abdullah, bütçede Kürdistan Bölgesi’nden ihraç edilecek petrol karşılığında bütçe ödenmesine yönelik madde olduğunu, Irak hükümetinin ihracatın durduğu bu dönemi tazmin etmekle mükellef olduğunu söyledi.
Abdullah, "Başbakan Sudani’ye, petrol ihracatı başlayana kadar Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışanların maaşları için para göndermenin artık ahlaki ve yasal sorumluluğu olduğunu söyledim. Önümüzdeki Çarşamba günü yapılacak toplantıda bu konuyu gündeme getirerek çözüm bulacaklarını belirtti. Kürdistan Bölgesi vatandaşlarının ihracat durduğu için maaşsız kalmaması gerekiyor diye ekledi" dedi.
Şaxewan Abdullah, bütçenin onaylanmasının Kürdistan Bölgesi açısından önemli olduğuna vurgu yaptı.