Kerkük’te 3’üncü taarruz… (YENİLENDİ)

Kerkük (Rûdaw) – Peşmerge Güçleri, Kerkük’ün güneyinde son bir hafta içinde IŞİD’e karşı 3’üncü geniş çaplı operasyona bu sabah başladı.

 

Rûdaw muhabiri Huner Ahmed, peşmergelerin Dakuk – Taze Cephesi’nden, iki koldan taarruza geçtiğini bildirdi.

 

Muhabirimiz, operasyonun öncelikle Wahde, Sead ve Halid köylerinin kontrolünün sağlandığını iletti.

 

Rûdaw’a konuşan Kerkük İlçeler ve Nahiyeler Polis Müdürü Serhad Kadir, uluslararası koalisyonun hava kuvvetlerinin bölgede yoğun bombardıman yaptığını söyledi.

 

Dakuk’tan çekildiler

 

Serhad Kadir, peşmergelerin hedeflere doğru hızla ilerlediğini belirtti.

 

Huner Ahmed, operasyonla birlikte IŞİD mensuplarının, geride keskin nişancılar bırakarak, Dakuk ilçesinden çekildiğini aktardı.

 

Bu arada, operasyon nedeniyle Kerkük – Bağdat karayolu ulaşıma kapandı.

 

Cesetler için bekleyiş

 

Wahde köyünde daha önce yaşanan çatışmalarda şehit düşen bazı peşmergelerin cesetleri IŞİD’in eline geçmişti.

 

Şehit peşmergelerin yakınları Dakuk sınırında cesetleri almak üzere köyün kurtarılmasını bekledi.

 

Peşmerge Güçleri’nin Kerkük’ün güney cephesinde IŞİD’in işgal altındaki bölgelere yönelik operasyonunda, şimdiye kadar onlarca köy, ilçe ve yerleşke kurtarıldı.

 

Peşmerge, koalisyonun savaş uçaklarının desteğiyle, geçtiğimiz Pazartesi günü saat 06:00 itibariyle Kerkük’ün güneyinde IŞİD’e düzenlediği operasyonda 170 kilometrekarelik alanda kontrol sağlamıştı.

 

Devrik diktator Saddam Hüseyin döneminde şehirlerin etrafına inşa edilen ve boşaltılan köylerin sakinlerinin zorla yerleştirildiği toplu konutlar, Irak’ta “yerleşke” (Arapçası Mucama’a) olarak adlandırılıyor.

 

Baas rejimi “Araplaştırma” polistikası çerçevesinde Kürdistan Bölgesi’ndeki köyleri boşaltmak için bu yöntemi kullanmıştı.

 

Saddam, Kerkük bölgesinde ise Irak’ın güneyinin ise, bulunan Arapları getirip, yerleştirerek demografiyi değiştiriyordu.