Reform yasa tasarısı Kürdistan Parlamentosu'ndan geçti

16-01-2020
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Parlamentosu Kürdistan Bölgesi Reform Yasa Tasarısı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Parlamentosu bugünkü oturumda reform yasa tasarısını oy çokluğu ile kabul etti.

Kürdistan Parlamentosu reform yasa tasarısını görüşmek üzere bugün saat 11:00’de toplandı. Palamento Başkanı Rewaz Fayeq’ın yönettiği oturumda oylamaya geçmeden önce partilerin grup başkan vekilleri tasarıya ilişkin görüşlerini dile getirdi.

Ardından oylamaya sunulan yasa tasarısına Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Değişim Hareketi (Goran) ve diğer partiler destek verirken. Kürdistan İslami Toplum (Komel), Yeni Nesil Hareketi (Nwey Nwe) parlamenterleri destek vermedi. Tasarı 89 oyla kabul edildi.

Oylamanın ardından bir basın açaıklaması yapan Kürdistan Parlamentosu Başkanı Rewaz Fayeq, reform yasa tasarısı ile halka vaatler verildiğini ve hükümetin bu vaatleri yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Fayeq, “Biz Kürdistan Parlamentosu olarak üzerimize düşeni yaptık. Artık hükümetin bu yasayı uygulayıp uygulamadığını takip edeceğiz” dedi.  

KDP Grup Başkanı Umed Xoşnav ise, “Bugün tarihi bir gün, çünkü çok önemli bir yasa tasarısı parlamentodan geçti. Tasarının önaylenması büyük bri amaca giden yolda bir başlangıçtır. Hükümet ve parlamento ilişkileri açısından da bir başlangıçtır. Aynı zamanda siyasi partiler arasındaki anlaşmanın hayata geçirilmesidir” diye konuştu.

Xoşnav, yasanın hayata geçirilmesinin de hükümetin görevi olduğunu vurgulayarak, “Bu ilk adım, ilerde çok daha önemli adımlar atılacaktır” ifadelerini kullandı.  

Goran Grup Başkanı Ali Heme Salih de tasarıya evet oyu vermelerinin tasarıdan tamamen memnun oldukları anlamına gelmediğini söyledi.

Reformlar, 9’uncu Hükümet Kabinesi’nin çalışma programında önemli bir yer tutuyor. Bu yasa ile hükümet memur ve çalışan maaşlarını ve hükümetin harcamalarını daha detaylı gözden geçirerek gerekli görülen hallerde kısıtlamaya gidecek.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani

Başkan Neçirvan Barzani’den Hicri yeni yılı mesajı

Hicri yılbaşı dolayısıyla mesaj yayımlayan Başkan Neçirvan Barzani, “Bu kutsal yıldönümünü Kürdistan ve Irak'taki tüm dini ve etnik topluluklar arasında karşılıklı kabulu, daha fazla dayanışmayı ve hoşgörü kültürünü teşvik etmek için bir fırsat haline getirelim” dedi.